Agris.cz - agrární portál

Pohyb cen ve 4.týdnu s výjimkou ovoce a zeleniny jen mírný

21. 1. 1999 | ČTK

PRAHA 21.ledna (CTK) - Prevážne jen mírný pohyb cen do jednoho procenta obema smery zaznamenal pri svém pravidelném týdenním šetrení spotrebitelských cen vybraných potravinárských výrobku ve 4.týdnu Ceský statistický úrad (CSÚ). Pouze ceny ovoce a zeleniny kolísaly významneji a o 1,3 procenta se snížila i cena kurat, vyplývá z výsledku šetrení, které dnes CTK poskytl mluvcí CSÚ Jaroslav Macháne.

U masa zaznamenal CSÚ nejvýznamnejší pohyb u veprové plece bez kosti, jejíž cena o 0,7 procenta vzrostla, naopak o stejnou hodnotu se snížila cena veprového bucku. Ceny ostatních druhu veprového i hovezího masa ve sledovaném období kolísaly v rozmezí do techto hodnot, stagnovala napríklad cena veprové pecene s kostí.

Stagnaci cen zaznamenal CSÚ také u vajec, peciva a mléka. Mlécné výrobky však cenu mléka nekopírovaly, když nekteré zlevnily (o 0,5 procenta napríklad eidamská cihla, o 0,4 procenta šlehacka ci o 0,3 procenta jogurt a tvaroh) a jiné zase podražily (o 0,5 procenta podražil napríklad Sunar a 0,2 procenta máslo).

Významneji podražily ale nekteré druhy ovoce a zeleniny (napríklad o 3,9 procenta mrkev a o 3,3 procenta jablka), ceny jiných druhu naopak klesly - o 3,7 procenta rajcat.

Oproti cenové úrovni konce minulého roku nejvýrazneji podražila mrkev (o 18,1 procenta) a selského salámu - index 113,0. Až o 2,7 procenta podražilo i veprové maso, cena hovezího zustala víceméne stabilní. Naopak k nejvetšímu poklesu cen došlo ve 4.týdnu u rajcat (8,6 procenta) a u pomerancu (3,4 procenta) a kurat (1,8 procenta). Snížily se i ceny chleba a peciva, naopak vzrostly u mouky a oleje. Ceny nekterých mlécných produktu klesly, jiných vzrostly.

TABULKA NEKTERÝCH VYBRANÝCH PRUMERNÝCH CEN POTRAVIN V CR:

POLOŽKA (mer.jedn.) PRUMERNÁ CENA

29.12.1998 12.1.1999 19.1.1999

hov.maso prední s.k.(kg) 67,18 69,20 69,41

hov.maso prední b.k.(kg) 122,47 122,67 122,05

hov.maso zadní b.k.(kg) 139,43 139,94 140,04

vepr.pecene s.k. (kg) 107,98 109,48 109,44

vepr.krkovice (kg) 93,79 95,74 96,18

vepr.bucek (kg) 55,61 57,07 56,65

vepr.kýta b.k. (kg) 115,79 119,10 118,91

vepr.plec b.k.(kg) 107,25 108,84 109,56

gothajský salám (kg) 83,81 83,31 83,00

šunkový salám (kg) 124,01 125,95 125,76

vepr.šunka dušená (kg) 157,10 159,70 159,49

kure kuch.bez drubku(kg) 52,29 51,36 50,67

polotuc.mléko 2proc.(l) 12,04 12,02 12,02

Sunar (1/2 kg) 89,64 89,77 90,22

vejce cerstvá (kus) 2,52 2,54 2,54

cerstvé máslo (kg) 104,51 104,10 104,33

pšen.mouka hladká (kg) 8,83 8,91 8,93

chléb kmínový (kg) 15,67 15,65 15,66

rohlík (ks) 1,35 1,35 1,35

cukr krystal 19,10 19,13 19,22

pivo lahvové 10stup.(0,5 l) 7,24 7,32 7,34

káva mletá 100 g (sácek) 36,30 36,42 36,42

brambory konzumní (kg) 7,19 7,55 7,65

kri bm


Zdroj: ČTK, 21. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 10:26