Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila podporu mimoprodukčních funkcí zemědělství

20. 1. 1999 | ČTK

Vláda schválila podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství

PRAHA 20.ledna (CTK) - Vláda CR na svém dnešním zasedání prijala návrh ministra zemedelství Jana Fencla na narízení vlády, kterým se stanoví programy na podporu mimoprodukcních funkcí zemedelství, podporu aktivit podílejících se na udržování krajiny a programy pomoci méne príznivým oblastem. Ministr Fencl to dnes rekl pro CTK s tím, že k zemedelcum se tak dostanou prostredky ve výši 4,67 miliardy korun. V lonském roce bylo na tyto podpory vycleneno 3,51 miliardy korun.

Základním cílem predkládaného materiálu je predevším zvýšení ekologické stability zemedelské krajiny, zajištení obdelávání všech zemedelských pozemku a zachování trvalých pracovních príležitostí pro zemedelce pecující o krajinu. K 30.zárí bude podle ministra provedeno vyhodnocení užití techto prostredku a jejich efektu predevším z pohledu mimoprodukcních funkcí.

V lonském roce byla zmínená oblast upravena narízením vlády c.314/1997 Sb. Schválený návrh vychází z tohoto dokumentu, který byl doplnen o nové prvky - o podporu vápnení zemedelských pozemku s ornou pudou, o podporu chovu skotu masných plemen na zemedelských pozemcích v okrajových územích sousedících s méne príznivou oblastí (s prumernou cenou pudy od 4,01 do peti korun) a ve zvlášte chránených územích (ZCHÚ). Posledním doplnením je podpora na zemedelských pozemcích ve ZCHÚ na úhradu dalších nákladu na údržbu a obhospodarování pozemku v jednotlivých zónách ochrany prírody.

Z oblasti zemedelství ješte dnes vláda projedná návrh narízení vlády, v nemž bude zpracován postup k zajištení ochrany agrárního trhu podle §3 zákona c.252/1997 Sb. o zemedelství. Prijetí návrhu by umožnilo vláde vyhlašovat prechodná opatrení na ochranu agrárního trhu CR v dobe do nabytí úcinnosti pripravovaného zákona o nekterých opatreních pri vývozu a dovozu výrobku, o licencním rízením a o smíšených obchodních komorách, který pripravuje ministerstvo prumyslu a obchodu.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 03:59