Agris.cz - agrární portál

Vláda asi příští týden zruší preferenčního cla na cukr z Polska

20. 1. 1999 | ČTK

Vláda asi príští týden zruší preferencního cla na cukr z Polska

PRAHA 20.ledna (CTK) - Vláda CR zrejme príští týden zruší preferencní cla na dovoz cukru z Polska, který ohrožuje tuzemský trh s touto komoditou. Stane se tak ale pouze v prípade, že na dvoustranných jednáních mezi ceskou a polskou stranou nebude nalezeno jiné rešení. Jak pro CTK rekl ministr zemedelství Jan Fencl, clo na polský cukr by tak vzrostlo ze soucasných preferencních 40 procent na bežných 61 procent.

Podle místopredsedy vlády Pavla Rychetského v prípade zrušení preferencního cla na dovoz cukru a sacharidu z Polska je treba postupovat v souladu s dohodami CEFTA a WTO. Tedy dríve než bude toto clo zrušeno, musí dojít k technickým konzultacím s Polskem.

"Nicméne vzhledem k tomu, že je dovozem polského cukru náš trh do znacné míry ohrožen, lze ocekávat, že již na príštím zasedání vlády bude zmínené opatrení prijato," dodal Rychetský.

Podle Fencla bylo za poslední tri mesíce lonského roku do CR dovezeno více než 13.000 tun cukru. Za první dny roku letošního již dovozy z Polska prekrocily 1000 tun této komodity.

Podle odhadu Ceskomoravského cukrovarnického spolku kryje v posledních trech mesících dovoz asi tretinu tuzemské spotreby cukru. Pokud by tento trend pokracoval, lze podle spolku predpokládat v hospodárském roce 1998/99 dovoz cukru na úrovni 120.000 tun. Podle informací CTK bylo za celý kalendární rok 1997 dovezeno do CR 8262 tun cukru.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 19:56