Agris.cz - agrární portál

Lesníci likvidují les, který nepřežil předloňskou povodeň

20. 1. 1999 | ČTK

Lesníci likvidují les, který neprežil predlonskou povoden

TROUBKY (okres Prerov) 20.ledna (CTK) - Témer tri hektary lesa nedaleko Troubek na Prerovsku padlo za obet predlonské povodni. Vzrostlé listnaté stromy a smrky nevydržely pulrocní zatopení, a lesníci proto nyní musejí celý uhynulý les vykácet. Škodu napáchanou velkou vodou odhadují na statisíce korun.

Revírník Lesu Ceské republiky v Prostejove Jaromír Drímal CTK rekl, že delníci musejí u Troubek zlikvidovat zhruba dva hektary vzrostlých habru, jasanu a lip a hektarový pás smrku. "Stromy byly do zimy pod vodou a na jare se už neprobraly. Prežily pouze duby, ale i ty se musejí vykácet, abychom tam mohli vysadit nový porost. Na celou plochu letos vysadíme dub, který je odolný, a prípadnou další povoden by mel vydržet," uvedl.

Povoden, která se predloni v léte prehnala Moravou a východními Cechami, napáchala na lesích u Troubek, kde voda nicila nejvíce, škody za statisíce korun. "Vytežené drevo nemá valnou cenu, navíc po listnatém v soucasnosti není poptávka," uvedl reditel Lesu Ceské republiky v Prostejove, které obhospodarují i porosty v západní cásti Prerovska.

Daniela Tauberová vb


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 09:24