Agris.cz - agrární portál

Poslanci ČSSD chtějí, aby se půda prodávala i právnickým osobám

20. 1. 1999 | ČTK

Poslanci CSSD chtejí, aby se puda prodávala i právnickým osobám

PRAHA 20.ledna (CTK) - Sociální demokraté požadují, aby si státní zemedelskou pudu mohly kupovat i zemedelské podniky. Vyplynulo to z jednání snemovního zemedelského výboru, který se dnes zabýval pravicovým návrhem zákona, podle nehož by se však puda mela prodávat jen fyzickým a nikoli právnickým osobám. Výbor jednání prerušil, aby poslanci mohli vypracovat pozmenovací návrhy. Snemovna by se schvalováním této predlohy mela zabývat na nekteré ze svých príštích schuzí.

Dolní komora parlamentu v listopadu v prvním ctení podporila návrh zákona poslancu KDU-CSL a Unie svobody, který má umožnit privatizaci zhruba 500.000 hektaru státní zemedelské pudy. Konkurencní predlohu CSSD, která upravovala stejnou problematiku, avšak pocítala i s prodejem pudy do rukou právnických osob, tehdy rovnež v prvním ctení zamítla.

Návrh pravicových poslancu má sice rovnež umožnit prodej pudy právnickým osobám, týkal by se ale jen tech pozemku, na nichž stojí budovy príslušného subjektu, prípadne i pozemek bezprostredne navazující.

Návrh zákona o prodeji zemedelské pudy z dílny KDU-CSL a US pocítá s tím, že pudu by si mohli kupovat ti, kdo hospodarí alespon na deseti hektarech. Pešek ale nevyloucil, že tato hranice bude snížena. Kupní cena by se rídila platným cenovým predpisem. Bezúplatným prevodem by pudu mohly prednostne získat obce. Zákon pamatuje i na ty, jejichž stavby stojí na státní pude. Takové pozemky by si vlastníci nemovitostí mohli koupit.

ran jw


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 23:54