Agris.cz - agrární portál

Havlíčkobrodskému chovateli pytláci zabili osm muflonů

20. 1. 1999 | ČTK

Havlíckobrodskému chovateli pytláci zabili osm muflonu

HAVLÍCKUV BROD 20.ledna (CTK) - Dvacet let chová dvaašedesátiletý soukromý zemedelec Václav Hyrš z Havlíckobrodska muflony a šest let danky. Ve dvanáctihektarové obore nyní pecuje o 70 kusu zvere. Zverejnit místo se však obává - pokaždé, když vyšel clánek v novinách, objeví se pytláci, tvrdí. V posledních letech tak prišel o osm muflonu.

Pri pohledu na zbytky vyvrhnutého tela by pachatele nejradeji pristihl pri cinu, i když se stejne jako ostatní obává jejich výzbroje a praktik. Priznává, že by neváhal použít zbrane - pres 40 let je clenem mysliveckého spolku. Radeji než na vlastní zbran by se ale spolehl na prísné zákony, které by nájezdum pytláku ucinily prítrž.

"Muflony jsem chtel chovat už jako kluk," vzpomíná a hází vudcovi dancího stáda "Bohoušovi" kus repy. Zacínal pred 20 lety s peti muflony, dnes se na jeho pozemku jako v safari prohání nejen mufloni, ale i danci a paovce hrivnaté, "sem tam" pres ne preletí obrí hejno perlicek, které na louce likvidují parazity. Se svou manželkou chová i madarská prasata, divocáka a bažanty.

Pres deset let je clenem ceské asociace farmových chovu jelenovitých a má potrebná povolení ministerstva zemedelství a životního prostredí.

Chov muflonu, jak ríká, se stává ekonomicky rentabilní pri 150 kusech. Zatím jich má 37, zhruba 20 rocne vyradí, další nakoupí k obnove chovu. Chovný muflon prijde na 3000, danek na 5000 korun. V zahranicí se chovem lesní zvere farmári uživí, v CR mnohý zkrachoval, podotkl.

Václav Hyrš hospodarí na 42 hektarech pudy. Vlastní i pronajaté a má i kousek lesa. Zvírata prohánející se v ohrade po louce s rybníckem jsou v perfektním zdravotním stavu. Vedle sena je prikrmuje repou, jádrem a pridává i vitamíny. Jsou pod pravidelnou kontrolou veterináre.

Jaroslava Mikešová hš


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 17:46