Agris.cz - agrární portál

Obce i ekologové jsou proti výstavbě vepřína na Benešovsku

20. 1. 1999 | ČTK

Obce i ekologové jsou proti výstavbe veprína na Benešovsku

BENEŠOV 20.ledna (CTK) - Zemedelci, ekologové i obyvatelé odmítají zámer firmy Sawyer Farm Czech Republic, jejímž majitelem je American Wesley Wayne Austin, postavit mezi Trebešicemi a Litichovicemi na Benešovsku velkokapacitní porodny selat od trí tisíc prasnic. Protest obecního zastupitelstva v Litichovicích podporili podpisem pod petici i místní obyvatelé.

Firma loni v ríjnu projekt na výstavbu odchovny selat predložila okresnímu úradu, který si vyžádal vyjádrení príslušných orgánu státní správy. "Na základe jejich pripomínek jsme požádali firmu o doplnení dokumentace, zatím se tak nestalo," rekl CTK vedoucí referátu životního prostredí benešovského okresního úradu Vojtech Touš.

Proti stavbe odchovny protestují drobní zemedelci, kterí se obávají vlastní ekonomické likvidace, ale záporne se k ní postavil také Ceský svaz ochráncu prírody (CSOP). "Studie vubec nereší stavbu z krajinárského hlediska," uvedl dnes místopredseda CSOP a reditel Podblanického ekocentra Pavel Pešout. Domnívá se, že objekt by mohl napríklad rušit výhled z hory Blaník.

Podle reditele benešovského územního odboru ministerstva zemedelství Miloslava Kahouna sice není uvažovaná kapacita porodny pro okres ani republiku potrebná, ministerstvo ale do její výstavby nemuže zasahovat.

Ceského zástupce firmy Sawyer Farm se CTK nepodarilo zastihnout. Podle dostupných informací projekt predpokládá výstavbu trí více než 100 metru dlouhých hal a sedmi velkoobjemových nádrží. O provoz odchovny by se melo starat asi 16 lidí.

Jaroslava Tumová jd kš


Zdroj: ČTK, 20. 1. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 13:15