Agris.cz - agrární portál

Vláda navrhuje ze státního rozpočtu 17,756 miliardy Kč pro MZe

20. 9. 1998 | ČTK

Vláda navrhuje ze státního rozpoctu 17,756 miliardy Kc pro MZe

PRAHA 20.zárí (CTK) - Pro Ministerstvo zemedelství navrhuje vláda na príští rok ze státního rozpoctu 17,756 miliardy Kc. To je proti letošnímu roku, kdy cinila výdajová stránka rozpoctu tohoto resortu 15,859 miliardy Kc, zvýšení témer o 12 procent. CTK to rekl námestek ministra zemedelství CR Václav Humpál s tím, že proti puvodnímu návrhu MZe vláda snížila rozpocet asi o 4,6 miliardy Kc.

Neinvesticní výdaje resortu zemedelství jsou ve vládním návrhu plánovány na 15,088 miliardy Kc, zatímco loni to bylo asi 13,8 miliardy Kc, což je nárust o 9,3 procenta.

Neinvesticní dotace jsou výrazne zvýšeny ve prospech Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) a nepatrne sníženy u prímých dotací. Ty se mají príští rok pohybovat mezi 97 až 98 procenty letošního stavu. Celkove však vláda navrhuje zvýšení prostredku PGRLF v príštím roce o 1,15 miliardy Kc, z letošních 3,35 na 4,5 miliardy Kc, tedy o více než 34,3 procenta.

Rozpis na jednotlivé dotacní tituly ješte není definitivní, stejne tak jako peníze pro jednotlivé programy PGRLF. Urcité zmeny v dotacních titulech proti letošnímu roku však Humpál pripustil a jako príklad uvedl nove zrizovaný dotacní titul na podporu vzniku zemedelských odbytových center.

Investicní výdaje v resortu MZe mají vzrust podle Humpála relativne podstatne výrazneji než celkové výdaje neinvesticní, a to o zhruba 29 procent z letošních 2,059 miliardy Kc na navrhovaných 2,267 miliardy Kc. Investice budou použity predevším na vodovody, cistírny odpadních vod, kanalizace a na protipovodnová opatrení. Pro príští rok ale nebudou prostredky na zahájení nových staveb, takže bude spíše snaha dokoncit velké a již rozestavené projekty.

Resort zemedelství muže však krome vlastní rozpoctové kapitoly cerpat prostredky podle Humpála také ze Všeobecné pokladní správy. Pujde napríklad o financování cinnosti Státního fondu tržní regulace v zemedelství (SFTR). Pro tento fond se podarilo MZe vyjednat pomerne výrazný mezirocní nárust prostredku z letošních 1,138 miliardy Kc na navrhovaných 1,638 miliardy Kc. Presto však nebude tato cástka zrejme SFTR stacit, nebot náklady znacne vzrostou, zejména s intervencním nákupem potravinárské pšenice.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 20. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 12:19