Agris.cz - agrární portál

Stát by měl letos investovat přes 70 miliónů Kč do chovu koní

20. 9. 1998 | ČTK

Stát by mel letos investovat pres 70 miliónu Kc do chovu koní

PRAHA 20.zárí (CTK) - Více než 70 miliónu Kc by mel letos stát investovat do chovu koní. Podle informací ministerstva zemedelství má být 35 miliónu Kc uvolneno v rámci podpurného programu na udržování a zlepšování genetického potenciálu hospodárských zvírat. Dalšími 35 milióny Kc bude podporen Národní hrebcín Kladruby nad Labem a 2,7 miliónu Kc je urceno na genetické zdroje.

Také prostredky na lesní hospodárství podporí odvetví koní, a to predevším ekologicky šetrné technologie na vyklizování nebo približování dreva z lesních porostu konskými potahy.

Hlavním smyslem dotací je vybudování schopnosti tuzemské produkce konkurovat v evropských strukturách. Zároven by mely prispet k tomu, aby se v budoucnu ekonomicky zhodnotily vklady ceských chovatelu do tohoto odvetví.

Po prudkém poklesu poctu koní pocátkem 90.let zaznamenaly letos jejich pocetní stavy mírný nárust a prekrocily 20 tisíc kusu. Rapidne se však snížily možnosti vývozu do zemí EU, které jsou zahlceny dovozem z bývalé NDR, Ruska, Ukrajiny a Pobaltí. Zatímco v roce 1995 bylo saldo vývozu a dovozu koní ctyri milióny korun ve prospech CR, loni predstavovalo záporných 10,6 miliónu Kc.

Jaroslava Tumová pb


Zdroj: ČTK, 20. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 22:15