Agris.cz - agrární portál

SDA hodlá v ČR vytvořit jednotnou cukrovarnickou skupinu

18. 9. 1998 | ČTK

SDA hodlá v CR vytvorit jednotnou cukrovarnickou skupinu

HRADEC KRÁLOVÉ 18.zárí (CTK) - Francouzská cukrovarnická spolecnost SDA Origny (SDA) hodlá v CR ze svých dosavadních akvizic vytvorit jednotnou cukrovarnickou skupinu. Jedním z kroku má být prodej majetku spolecnosti Ceské cukrovary holding (CCH) spolecnosti Cukrovar a rafinerie cukru Dobrovice TTD, který bude projednávat mimorádná valná hromada CCH v záveru zárí. SDA je pritom majoritním vlastníkem CCH i dobrovické spolecnosti.

"Mel by vzniknout podnik s jedním vedením s vyšší efektivností rízení, rentabilitou provozu a flexibilností ve vztahu k zákazníkum," rekl CTK generální reditel dobrovické spolecnosti Oldrich Reinbergr. Obdobné prodeje se uskutecní i u spolecností Severocukr Žatec, Cukrovary Banop a Cukrovar Ceské Mezirící, které také patrí do skupiny SDA.

SDA je nejvetší cukrovarnickou skupinou v CR, její podíl na výrobe cukru je odhadován kolem 40 procent. Skupina, do níž ješte patrí Pražská cukerní, nyní podle informací CTK vlastní pet funkcních cukrovaru v Dobrovicích, Melníku, Užicích, Bašnicích, Žatci a Ceském Mezirící.

Dalšími velkými skupinami pusobícími na poli výroby cukru v CR jsou rakouská cukrovarnická spolecnost Agrana a francouzsko- britský koncern Eastern Sugar.

Zdenek Rychtera dp


Zdroj: ČTK, 18. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 22:31