Agris.cz - agrární portál

O dalším osudu Pivovaru Sedlec se má rozhodnout do konce září

16. 9. 1998 | ČTK

O dalším osudu Pivovaru Sedlec se má rozhodnout do konce zárí

NOŠOVICE (okres Frýdek-Místek) 16.zárí (CTK) - Do konce mesíce zárí by melo být jasneji ve veci dalšího osudu mostecké akciové spolecnosti Pivovar Sedlec, kterou akcionári poslali v srpnu do konkursu. Prezident spolecnosti Radegast Jan Sikora dnes v rozhovoru pro CTK rekl, že Radegast jedná se zájemci o koupi pivovaru v konkursu, nemuže však prijmout žádné rozhodnutí bez vyjádrení správce konkursní podstaty, který se má ujmout funkce tento týden.

Konkursní správce musí podle Sikory posoudit, co je z hlediska výtežnosti vhodnejší rešení, zda prípadná likvidace pivovaru ci pokracování ve výrobe nebo jiné eventuality. "Doufám, že do konce mesíce bude alespon mnohem jasneji, když ne definitivne jasno," rekl Sikora.

Podíl skupiny Radegast na tuzemském trhu je v soucasné dobe vyšší než 13 procent, což je na úrovni roku 1996. Pokles výroby v Moste se podle Sikory nahradil nárustem výroby v pivovarech v Nošovicích a Velkých Popovicích. Velkopopovický pivovar prebírá od Sedlce výrobu licencne vyrábených znacek Radegast Dark a Pivrnec, domácí znacka Zlatník zustává v Moste.

Konsolidované výsledky za pololetí podle šéfa skupiny potvrzují, že Radegast Group se i po vyloucení mosteckého pivovaru vyhoupne z lonské ztráty 279 miliónu korun opet do zisku. Otázkou ovšem zustává, jak se bude do konce roku vyvíjet kurs koruny a jestli rezervy na prípadné oslabování koruny nebudou výrazne vyšší, dodal Sikora. Loni skupina vystavila 2,55 miliónu hektolitru piva.

Pivovar Sedlec se ješte pod názvem Pivovar Most stal clenem skupiny Radegast v roce 1993 a nyní jeho majoritní akcionár Radegast Nošovice vlastní 58,74 procent akcií.

"Celková ztráta Radegastu narustala poslední roky dost rapidne a mesícne to podle objemu výroby bylo pet až deset miliónu korun," upresnil dnes Sikora. V prípade, že nekdo bude pivovar dále provozovat, musí podle nej vynaložit dost nákladné investice na prestavbu celé varny a energetického vybavení pivovaru.

Elena Mazurová jw


Zdroj: ČTK, 16. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 16:26