Agris.cz - agrární portál

Vydatné srážky mohou zvýšit napadení brambor virózami

16. 9. 1998 | ČTK

KOŠETICE/HAVLÍCKUV BROD 16.zárí (CTK) - Vydatné srážky na území CR prerušily sklizen brambor, která byla zahájena na pocátku mesíce. Podle predsedy sdružení pestitelu brambor SOLANA Antonína Suvy je sklizeno necelých 40 procent ploch. Zejména u sadby muže pocasí zpusobit obnovení vegetace hlíz a napadení brambor virózami, upozornil dnes v rozhovoru pro CTK.

To si podle nej vyžádá následné ošetrení insekticidy. Soucasný prubeh pocasí muže podle tajemníka Ústredního bramborárského svazu Josefa Králícka krome virových onemocnení u sadby zvýšit i výskyt plísne bramborové.

Odborníci letos odhadují vysoké výnosy brambor, kterými bylo osázeno pres 70.000 hektaru. Plochy konzumních zustaly prakticky zachovány, na kritický bod pak podle Králícka poklesly plochy množitelské. Osázeno jimi bylo 5200 ha, což je 15procentní mezirocní pokles.

O 18 procent na 4000 ha se podle nej snížily plochy prumyslových brambor. Výnosy a škrobnatost však pokryjí mezirocní propad: jejich prumerný výnos zatím dosahuje 30 tun pri škrobnatosti 18,5 procenta.

Rychlost sklizne podle Králícka záleží i na vybavení prvovýrobcu kvalitní mechanizací. Agrodružstvo Košetice na Pelhrimovsku, které má dve odkamenovací linky skotské a nemecké výroby, už má podle predsedy Antonína Suvy sklizeno na 80 procent ploch. A to u konzumních s prumerným výnosem 35 tun, u prumyslových pak 40 tun. Kvalita hlíz se podle nej ruzní podle odrud: nekteré vlivem letního sucha trpí strupovitostí, jiné hlízy po srážkách popraskaly.

Podle odborníku bude trh po celou sezónu bramborami dobre zásoben. Nekterí prvovýrobci se podle Suvy zbytecne podbízejí s cenou, když jdou pod ctyri, ale i tri koruny.

Jaroslava Mikešová dp


Zdroj: ČTK, 16. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:17