Agris.cz - agrární portál

Budvar vystavil za osm měsíců meziročně o osm procent více piva

16. 9. 1998 | ČTK

Budvar vystavil za osm mesícu mezirocne o osm procent více piva

PRAHA 16.zárí (CTK) - Od pocátku roku do konce srpna vystavil n.p.Budejovický Budvar 808.095 hektolitru piva, což v mezirocním srovnání predstavuje nárust o osm procent. Na tuzemském trhu bylo prodáno 431.442 hektolitru Budvaru, tedy o 14 procent více než v lonském roce. CTK to dnes sdelili zástupci agentury Axicom.

Reditel Budvaru Jirí Bocek pripomnel celkový mírný pokles spotreby piva v Ceské republice a s tím související snižování cen piva. Tyto ceny jsou casto spojovány s novým zákonem o oznacování výrobku, který neukládá výrobci povinnost oznacovat stupnovitost piva na etikete výrobku. "Pokud je konecná cena piva v obchode 3,90 Kc, nemá to co do cinení s reálne kalkulovanou cenou. Je to jasná dumpingová cena a snahou je získat podíl na trhu za každou cenu," uvedl Bocek.

Podle zákona o oznacování výrobku neplatí tradicní rozdelování piva podle stupnovitostí, piva jsou nove rozdelena do trí skupin: výcepní pivo se stupnovitostí do 10 procent; ležák se stupnovitostí od 10 do 12 procent a speciální pivo se stupnovitostí od 12 procent výše.

Celkové výnosy Budvaru dosáhly v prvním pololetí letošního roku 1,132 miliardy korun a proti stejnému období lonského roku tak vzrostly o 15,6 procenta. Ješte výrazneji se zvýšil zisk pred zdanením, který za šest mesícu cinil 287,603 miliónu korun. Pivovar je nejvetším ceským exportérem piva a nyní vyváží do 56 státu sveta. Nejvýznamnejšími zahranicními trhy jsou pro nej Nemecko, Británie, Slovensko, Rakousko, Rusko a Itálie. Nejrychleji rostoucími trhy jsou pro ceskobudejovický pivovar Rusko a Švýcarsko.

Tomáš Kofron dp


Zdroj: ČTK, 16. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 05:45