Agris.cz - agrární portál

Deště zvedly hladiny některých českých řek až na trojnásobek

15. 9. 1998 | ČTK

Dešte zvedly hladiny nekterých ceských rek až na trojnásobek

PRAHA 15.zárí (CTK) - Vlivem dnešních silných deštu se zvedly hladiny nekterých rek v jihozápadních a severovýchodních Cechách až na trojnásobek. Na rece Vydre u Modravy na Klatovsku a na Otave v Sušici, kde hydrometeorologové zaznamenali desetiletou vodu, byl vyhlášen tretí, tedy nejvyšší stupen povodnové aktivity. V Krkonoších, kde spadlo až 50 milimetru vody, vyhlásili vodohospodári na horním toku Labe druhý stupen povodnové aktivity.

Situace na rece Vltave zatím není natolik vážná, aby musel být vyhlášen nekterý ze stupnu povodnové aktivity. K vyhlášení prvního stupne se však Vltava blíží v Lenore na Šumave, kde prutok odpoledne cinil 15 krychlových metru za vterinu.

Z nádrže Labská u Špindlerova Mlýna v Krkonoších odpouští vodohospodári 30 metru krychlových vody za vterinu. Prestože je pravdepodobné, že hladiny rek v severovýchodních Cechách budou kvuli ocekávaným srážkám ješte stoupat, pracovníci Povodí Labe jejich vylití nepredpokládají.

Druhý stupen povodnové aktivity vyhlásí pravdepodobne dnes vecer vodohospodári na horním toku Ohre mezi Chebem a Karlovými Vary. V prubehu dnešního vecera a noci na stredu bude podle vodohospodáru velice pravdepodobne vyhlášen i tretí stupen.

Také v Karlových Varech se za posledních 12 hodin zvýšil prutok v Ohri na 63 metru krychlových vody za vterinu, což je více než trojnásobek normálního stavu. Vodu se vodohospodári snaží regulovat na Jesenické prehrade u Chebu.

Dnešní vydatné srážky zatím výrazne nezvýšily hladiny rek na Morave. Voda se mírne zvedá jen na menších tocích na Šumpersku, Jesenicku a na horním toku Becvy, hladiny ostatních rek jsou stabilizované nebo mírne klesají. Behem noci a stredy by mela vlivem silnejších srážek voda stoupat pouze na tocích strední a severní Moravy.

Nejvydatnejší srážkové úhrny se behem dnešního dne a noci ocekávají v horských oblastech jižních a jihozápadních Cech, kde by mohlo spadnout až 50 milimetru srážek. Od 20 do 40 milimetru srážek se ocekává v severovýchodních a východních Cechách a v oblasti Beskyd.

nth mal


Zdroj: ČTK, 15. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:12