Agris.cz - agrární portál

Podle státní zemědělské agentury Polsku výprodej půdy nehrozí

14. 9. 1998 | ČTK

Podle státní zemedelské agentury Polsku výprodej pudy nehrozí

VARŠAVA 14.zárí (zpravodajka CTK) -Polsku nehrozí výprodej pudy cizincum, kterí si dosud koupili nebo pronajali jen mizivé procento z témer 4,5 miliónu hektaru, spravované od pádu komunismu Polskou agenturou státního zemedelského majetku (AWRSP). V reakci na obavy, jež se cas od casu šírí v polské verejnosti, to na dnešní tiskové konferenci prohlásili predstavitelé této instituce.

V souvislosti s plánovaným prijetím Polska do EU rekl CTK predseda AWRSP Slawomir Kaczala, že se Polsko bude snažit dojednat alespon na prechodnou dobu takové podmínky, aby nemuselo zrušit soucasné byrokratické prekážky pro zahranicní kupce pudy. Totéž se podle nej pred vstupem do EU podarilo dohodnout nekterým jiným zemím, napríklad Dánsku, Holandsku a Francii.

Soucasná polská legislativa stanoví, že zahranicní zájemci o koupi polské pudy musejí získat souhlas ministerstva vnitra a ministerstva zemedelství. Polské právnické osoby s menšinovými zahranicním podílem musejí mít navíc svolení ministerstva státního majetku.

Cizinci a polské subjekty s menšinovým podílem zahranicního kapitálu si dosud v Polsku koupili nebo pronajali pet procent z rozlohy pudy spravované AWRSP. Do konce letošního cervence prodala agentura celkem 652 tisíc hektaru pudy, z toho cizincum a spolecnostem se zahranicním podílem 19,5 tisíce hektaru, což jsou pouhá 3 procenta. Zahranicní fyzické osoby koupily podle statistik polské agentury pouze 195 hektaru pozemku, tedy o 0,03 procenta.

Casteji než koupi však v Polsku cizinci volí pronájem pudy. Do konce prvního pololetí letošního roku bylo podepsáno celkem 203 tisíc nájemních smluv, z toho 528 s cizinci a spolecnostmi s menšinovým cizím kapitálem. Nejcastejšími nájemci jsou Nemci (35 tisíc hektaru), Holandani (26 tisíc hektaru), Dánové a Britové (po 14 tisících hektarech). Každý nájemce, který uzavrel smlouvu na více než 3 roky, má podle polských zákonu na daný pozemek pozdeji predkupní právo.

elv ter bm


Zdroj: ČTK, 14. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 13:03