Agris.cz - agrární portál

Miami Herald: Guatemalské zemědělce postihla nová katastrofa

13. 9. 1998 | ČTK

Miami Herald: Guatemalské zemedelce postihla nová katastrofa

CENTRAL CAMPESINO (Guatemala) 13.zárí (CTK/Miami Herald) - Nejdrív prišlo sucho. Po nem vlna požáru. A to, co zbylo zemedelcum z úrody, nyní nicí housenky, které zaplavily severní cást Guatemaly. "Žijí tu rodiny, které jedí jen nekteré dny v týdnu, protože na každý den potravu nemají," ríká Nery Mendoza, farmár z vesnice Central Campesino, asi 480 kilometru severne od hlavního mesta Guatemaly. Jak píše list Miami Herald, žádná pomoc pro strádající zemedelce pritom není v dohledu.

O vládní pomoc požádalo na dvacet obcí - ale guatemalský departement Petén má již dluh ve výši témer 100.000 dolaru po vlne lesních požáru a ani federální vláda nemá na pomoc financní prostredky. "Vláda nemá vypracovaný program pro podobné situace. Sháníme pomoc," ríká státní guvernér Efrain Oliva.

Mezi pohromami, které postihy Petén, je pritom prícinná souvislost - nejprve prišlo sucho a znicilo vetšinu kukurice zaseté na podzim. Suchá vegetace byla prímo pozvánkou pro požáry, které se v místních pralesích rozšírily v kvetnu letošního roku a znicily více než 400.000 akru porostu. Krome stromu a rostlin ale ohen spálil také vetšinu prirozených neprátel housenek druhu Spodophthera frugiperda, které se premnožily a od kvetna v Peténu sežraly 40 procent zbylé úrody kukurice, která prežila sucho i požáry.

Housenka se živí kukuricnými zrny a listy, potom se zakuklí a zmení se ve velkou cernou muru. "Na nekterých polích napadených housenkami zustala jen holá hlína. A minulý týden se tu objevilo mracno mur, které pokryly úplne všechno," ríká Arcadio García, smutne prehlížející polícko s polámanými, napul sežranými kukuricnými stonky. Housenky ale nejsou odkázané jen na kukurici - chutná jim i obycejná tráva, címž pusobí znacné ztráty a starosti chovatelum krav.

Kukurice je hlavní soucástí guatemalského venkovského jídelnícku, ovšem pro zemedelce z Peténu navíc znamená vetšinou jediný zdroj penez. Alespon jednou v dobe sklizne vezmou farmári z Peténu pytle s kukuricí a vydají se autobusem na dvanáctihodinovou cestu do hlavního mesta, kde ji prodají, aby mohli nakoupit oblecení a další základní životní potreby pro své rodiny.

Guatemalský biolog Claudio Mendéz z mezinárodní organizace Conservation International tvrdí, že farmári používají vysoce jedovaté a zakázané pesticidy, s jejichž pomocí se snaží housenky vyhubit. Zemedelci v Peténu se brání tím, že by rádi pesticidy použili - ale po ztrátách zpusobených suchem a ohnem nemají na jejich nákup peníze.

Departement Petén patrí k nejchudším v zemi i v pomerne dobrých casech. Nynejší mizérie již vyhnala ceny kukurice na trojnásobek, což situaci ješte zhorší - ti, kdo prišli o celou úrodu, nebudou mít dost penez ani na její koupi pro prímou spotrebu, natož na nákup osiva.

dk mž


Zdroj: ČTK, 13. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:32