Agris.cz - agrární portál

Pokles stavu dojnic v ČR je vyvážen růstem užitkovosti

10. 9. 1998 | ČTK

Pokles stavu dojnic v CR je vyvážen rustem užitkovosti

RADEŠÍNSKÁ SVRATKA (okres Ždár nad Sázavou) 10.zárí (CTK) - Znepokojující pokles stavu skotu v CR podle ministra zemedelství Jana Fencla zacal letos vyvažovat rust užitkovosti. U dojnic se v pololetí mezirocne zvýšila o 11 procent, na prumernou denní produkci presahující 13 litru na kus, uvedl ministr na dnešním IV.dnu ceského strakatého skotu v Radešínské Svratce na Ždársku.

Konstatoval však, že pres náznaky pocínající stabilizace chovu skotu bude pokles produkce hovezího masa pokracovat vzhledem k poklesu stavu v minulých letech. K obratu muže dojít až za nekolik let, podotkl.

Na zastavení negativního trendu poklesu poctu hovezího dobytka v CR pred vstupem do EU, který se odráží i v rostlinné výrobe a dalších oblastech, se podle nej zacíná projevovat podpora státu, která je letos zamerena do trí základních smeru. Jednak na zlepšování a udržování genetického potenciálu zvírat, kam by letos melo smerovat celkem 205 miliónu korun. Druhou oblastí je pak podpora chovu skotu bez tržní produkce mléka v horských a podhorských oblastech, a tretím smerem jsou letos poprvé vyplácené dotace na chov dojnic s užitkovostí minimálne 4500 litru mléka za laktaci. Na dojnici tak bylo letos vyplaceno 2500 korun, celkem zhruba 650 miliónu, zatímco puvodne se pocítalo s cástkou 850 miliónu Kc. Ministr chce proto požádat poslaneckou snemovnu o schválení možnosti doplatku k této dotaci ve výši 500 korun na dojnici.

Urcitou formou státní podpory jsou pak podle Fencla i zásahy Státního fondu tržní regulace, který na subvencovaný vývoz másla a ostatních mlécných výrobku do srpna vydal 800 miliónu Kc.

Ministr v doprovodu prezidenta Agrární komory CR Václava Hlavácka pak s chovateli a plemenári diskutoval o problematice chovu ceského strakatého skotu. Úroven zvírat na výstave podle nej svedcí o opodstatnení ceského strakatého plemene nejen v tvrdších podmínkách Vysociny, ale i na úrodné Hané. Prumerná užitkovost dojnic se u vystavovatelu pohybuje mezi 6.000 až 7.500 litry mléka na laktaci.

Jaroslava Mikešová ple


Zdroj: ČTK, 10. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 02:06