Agris.cz - agrární portál

ÚOHS: O výjimku ze zákazu neplatnosti dohod musí pivovary žádat

11. 9. 1998 | ČTK

BRNO 11.zárí (CTK) - Smluvní ustanovení o výhradním nákupu piva ze strany pivovaru Krušovice, Plzenský Prazdroj a Radegast jsou z hlediska Úradu pro ochranu hospodárské souteže zakázaná a neplatná. "O prípadnou výjimku musejí pivovary požádat," rekl CTK mluvcí ÚOHS Ivo Skoumal v reakci na údajne nesprávné informace, zverejnené v minulých dnech v tisku.

O podané žádosti podle nej informuje ÚOHS prostrednictvím Obchodního vestníku. Zde je rovnež stanovena lhuta pro uplatnení námitek, s nimiž se úrad musí ve správním rízení vyporádat. Není tedy možná automatická legalizace zakázaných dohod.

Skoumal vysvetlil, že predseda ÚOHS Stanislav Belehrádek ve dvou rozhodnutích o rozkladu konstatoval neplatnost exkluzivních smluv o odberu piva Radegast a Krušovice. Obe firmy tím porušily soutežní zákon a byly také pokutovány.

Smlouvy Plzenského Prazdroje byly prohlášeny za zakázané a neplatné již v prvostupnovém rozhodnutí na jare tohoto roku. "Podnik nepodal rozklad k predsedovi ÚOHS a rozhodnutí nabylo právní moci," dodal Skoumal. Úcastníci rízení musí do trí mesícu informovat odberatele o neplatnosti zmínených smluv.

Mluvcí dále upozornil, že ÚOHS o prípadném povolení výjimky k narovnání vztahu s odberateli rozhodne až na základe splnení "urcitých zákonných predpokladu".

Jirí Macík ple


Zdroj: ČTK, 11. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:41