Agris.cz - agrární portál

Na Olomoucku museli včelaři kvůli moru spálit 200 včelstev

12. 9. 1998 | ČTK

Na Olomoucku museli vcelari kvuli moru spálit 200 vcelstev

OLOMOUC 12.zárí (CTK) - Nákaza moru vcelího plodu se jako lavina zacala šírit na Olomoucku, kde vcelari behem prázdnin museli zlikvidovat 200 vcelstev. Veterinári v okrese objevili již dve ohniska nákazy, neobávají se však, že by znacný úbytek vcel príští rok výrazneji snížil úrodu na Hané.

Okresní úrad v Olomouci narídil v ohnisku a petikilometrovém ochranném pásmu prísná veterinární opatrení. Vcelari proto museli kvuli nákaze spálit nejen vcelstva, ale i 1000 kilogramu medu, úly a veškerá zarízení potrebná k chovu vcel. V zasaženém míste navíc nesmejí rok chovat žádné vcely. Nákaza zatím postihla vcelstva 12 vcelaru.

"Spálení zasažených vcelstev je jediný zpusob, jak se proti nákaze bránit. Mikroorganismus je totiž schopen prežívat i 30 let," rekl dnes CTK reditel Okresní veterinární správy v Olomouci Zdenek Králík.

Mor podle veterináru nyní nicí vcelstva v 15 okresech CR, avšak situace na Olomoucku je podle Králíka zrejme nejvážnejší. "V jiných okresech museli vcelari zlikvidovat desítky vcelstev, kdežto na Olomoucku jejich pocet dosáhl již 200," rekl.

Veterinár soudí, že znacný úbytek vcelstev v hanáckém okrese by nemel mít výrazný vliv na úrodu v príštím roce. "Tyto obavy sice jsou, ale podle mne nebude situace nijak dramatická. Vcely totiž nejsou v prírode jedinými opylovaci," dodal.

Mor vcelího plodu je nebezpecná nákaza, která se šírí potravou, vcelími roji, infikovanými plásty, úly, vcelarským náradím a dalšími zpusoby. Med od nemocných vcel odborníci posuzují jako nepoživatelný. Postižený vcelar podle Králíka muže uplatnit žádost o náhradu zlikvidovaných vcelstev u príslušného okresního úradu. Bežné vcelstvo pritom bývá znalcem oceneno zhruba 1000 korunami.

Daniela Tauberová mhm hš


Zdroj: ČTK, 12. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:48