Agris.cz - agrární portál

Polský Sejm definitivně zakázal reklamu na pivo

10. 9. 1998 | ČTK

Polský Sejm definitivne zakázal reklamu na pivo

VARŠAVA 10.zárí (CTK) - Polský Sejm dnes definitivne zakázal verejnou reklamu piva. Informovala o tom francouzská agentura AFP. Polští poslanci tak potvrdili rozhodnutí konzervativní senátní vetšiny z poloviny cervence. Zákaz platí jak pro domácí, tak i pro zahranicní výrobce, nevztahuje se však na pivo nealkoholické.

Pro zákaz se vyslovilo 192 poslancu, 177 bylo proti a 27 se zdrželo. Výsledek hlasování znamená pro pivovarnické firmy návrat pred letošní 2.cervenec, kdy tentýž Sejm po ostré debate uvnitr vládní koalice pravého stredu schválil doplnek k protialkoholnímu zákonu, jímž reklamu v Polsku stále populárnejšího zlatavého moku povolil.

Dosavadní zákony platné od roku 1982 zakazovaly propagaci jakýchkoli alkoholických nápoju. Liberálnejší návrh, aby bylo v souladu s evropskými zvyklostmi z tohoto zákazu vynato alespon pivo, byl iniciativou vládní Unie svobody (UW). Její silnejší koalicní partner - krestansky zamerená pravicová Volební akce Solidarita (AWS) - mel však na vec jiný názor. AWS, jíž patrí 51 kresel ve stoclenném Senátu, vystupuje rovnež proti reklame na nealkoholické pivo s poukazem na to, že i jeho konzumace muže vést k pozdejšímu alkoholismu.

Pivním koncernum tak napríšte nezbývá, než pokracovat v dosavadní praxi, kdy zákaz obcházely tím, že propagovaly své znacky se zretelným dodatkem "Reklama na nealkoholické pivo", ackoli uvedený druh tvorí jen zlomek jejich produkce a prodeje.

Komunistická polská vláda se na pocátku 80.let snažila zákazem propagace potlacit vliv alkoholu na spolecnost. O Polácích je totiž známo, že se v pití vodky (témer) vyrovnají Rusum. Vodka také zustává jejich nejoblíbenejším alkoholickým nápojem, zejména mezi mládeží však v poslední dobe roste popularita piva. Zatímco v roce 1993 byla statistická rocní spotreba 33 litru na obyvatele, v roce 1997 už to bylo 45 litru.

Než vstoupí v platnost, musí zákon ješte podepsat prezident Aleksander Kwasniewski.

elv mž


Zdroj: ČTK, 10. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 03:15