Agris.cz - agrární portál

Odbytové družstvo ovocnářů zatím slíbené peníze z EU nedostalo

9. 9. 1998 | ČTK

Odbytové družstvo ovocnáru zatím slíbené peníze z EU nedostalo

HRADEC KRÁLOVÉ 9.zárí (CTK) - Ackoliv melo Odbytové družstvo producentu ovoce a zeleniny prislíbeno, že na podporu své cinnosti obdrží od Evropské unie prostrednictvím programu PHARE cástku v rádu nekolika miliónu korun, zatím žádné peníze nedostalo. CTK to dnes rekl reditel družstva Vladimír Dobiáš s tím, že peníze by melo družstvo snad dostat do konce roku.

Družstvo, které bylo založeno v kvetnu a jehož 70 clenu vlastní v CR 37 procent ploch plodných intenzivních sadu, pocítalo s penezi na vytvorení pocítacového propojení mezi svými cleny ješte pred zahájením obchodování s jablky. To se ale kvuli nedostatku financí plne nepodarilo.

"Máme proto pripraveny náhradní varianty obchodování, které však s sebou nesou rizika pomalosti a chybovosti," rekl Dobiáš. Sítové propojení má družstvu umožnit realizaci jednotné prodejní a nákupní politiky a prinášet aktuální údaje v reálném case.

Jaroslav Zíka z odboru evropské integrace ministerstva zemedelství (MZe) CTK opoždení podpory vysvetlil tím, že podprojekt "Podpora marketingu pro pestitele" v cástce pres osm miliónu korun, který je soucástí letošního projektu PHARE pro MZe, byl pri presunech v rámci celého projektu Centrem zahranicní pomoci (CZP) ministerstva financí CR vyrazen z financování.

Po intervenci MZe u stálé mise EU v Praze CZP navrhlo, aby byly na podprojekt použity peníze z rezervy PHARE. Podle Zíkových informací je vyclenení penez z této rezervy na dobré ceste, pricemž ješte musí být schváleno príslušnými úrady v Bruselu.

Poskytnutí penez je podle Zíky i otázka politická, nebot pomoc tvorícím se odbytovým organizacím výrobcu ovoce a zeleniny slíbil komisar EU pro zemedelství Franz Fischler v dubnu pri svém jednání s tehdejším ministrem zemedelství Josefem Luxem. Jednání mezi Fischlerem a Luxem probíhalo v dobe, kdy se rozhodovalo o zrušení kvót na dovoz jablek ze zemí EU do CR.

Zdenek Rychtera jw


Zdroj: ČTK, 9. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 17:15