Agris.cz - agrární portál

MfD: Na českém trhu vévodí nízkostupňová piva - mají nižší daň

7. 9. 1998 | ČTK

MfD: Na ceském trhu vévodí nízkostupnová piva - mají nižší dan

PRAHA 7.zárí (CTK) - Za novým oznacením "výcepní svetlé pivo" se skrývá jak puvodní desítka, tak napríklad i osmistupnové pivo, rekl v dnešní Mladé fronte Dnes (MfD) šéf Svazu pivovaru a sladoven Antonín Kratochvíle. Z devíti výcepních svetlých piv je desetistupnové pouze jedno, vyplývá z anonymní ankety Výzkumného ústavu pivovarského, dodala MfD. Na nízkostupnové pivo se výrobci zamerili z danových duvodu, rozdíl jednoho stupne delá na jednom pullitru dvanáct haléru.

Podle nového potravinárského zákona platí pivovary spotrební dan podle toho, kolik má pivo stupnu. Uvarí-li pivovar dve ste tisíc hektolitru devítky místo desítky, ušetrí pres ctyri a pul miliónu korun, upresnila MfD. Díky tomu mohou pivovary nabízet pivo za nižší cenu a najdou si tak snáze cestu k prázdné kapsy spotrebitele. Financní reditel Pražských pivovaru Miroslav Jersák si nemyslí, že jde o obcházení daní nebo snad príjmu do státního rozpoctu.

Ani ministerstvo financí v takovém postupu nevidí nic nezákonného. Výber tímto novým lineárním zpusobem je jednoznacne lepší než puvodní, myslí si reditel odboru neprímých daní ministerstva Ladislav Pitner. Podle nej se výber dane zpruhlednil a prizpusobil se evropské legislative.

Novému potravinárskému zákonu, který platí od ledna, se pivovary dokázaly rychle prizpusobit a využít jeho skulin, poznamenává list. Podle obsahu alkoholu, což je jediný povinný údaj na etikete výrobku, totiž zákazník nemá šanci zjistit, co vlastne kupuje. "Bohužel z obsahu alkoholu nelze presne urcit, jestli jde o desítku, nebo o osmicku," vysvetlil v MfD Jan Cejka z Výzkumného ústavu pivovarského.

Krome spotrební dane šetrí pivovary také na technologii, surovinách a obalech, díky cemuž se mohou udržet na trhu s levnými výrobky v cene okolo peti korun za pul litru penivého moku, napsala MfD.

aol nth


Zdroj: ČTK, 7. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 14:29