Agris.cz - agrární portál

Starobrno: Problémem na českém trhu je nízká cena piva

3. 9. 1998 | ČTK

Starobrno: Problémem na ceském trhu je nízká cena piva

BRNO 3.zárí (CTK) - Proti zamýšlenému spojení Plzenského Prazdroje s nošovickým Radegastem se vyslovil výkonný reditel a predseda predstavenstva pivovaru Starobrno a.s. Viktor Mautner Markhof. Fúze dvou firem, které ovládají trh nízkými cenami, by totiž mela negativní dopad na celý obor. "Problémem ceského trhu je nízká cena piva," rekl CTK.

Podle jeho názoru se svetový vývoj neubírá smerem slucování pivovaru do velkých gigantu. Úkolem vedoucího pivovaru na trhu je pak udržet zdravou konkurenci, což ne všichni pochopili, míní Markhof. "Vinu na uzavírání drobných ceských pivovaru mají však velké podniky jednoznacnou," dodal.

Poslední verdikt Úradu pro ochranu hospodárské souteže, zamítající již podruhé zamýšlenou fúzi, privítal ve stredu i generální reditel Pražských pivovaru Graham Staley. Pripomnel ovšem, že prutahy rešení tohoto projektu stupnují nejistotu v odvetví a ohrožují zisky.

Plzenský Prazdroj je podle svého mluvcího Jaroslava Pompa ale presvedcen, že fúze ostatní ceské podniky nepoškodí. Naopak má prospet celému oboru vytvorením silného subjektu, schopného konkurovat velkým svetovým pivovarum.

Pivovar Starobrno vykázal loni ztrátu 79,3 miliónu korun pri prodeji 665.000 hektolitru a výnosech 606 miliónu korun spolu se spotrební daní. K vyporádání kumulativní ztráty 55,6 miliónu Kc za léta 1994 až 1996 snížil podnik letos v únoru základní jmení o polovinu na 344,8 miliónu korun.

Jirí Macík jw


Zdroj: ČTK, 3. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 07:32