Agris.cz - agrární portál

Salb zvažuje soud s lidmi, kteří ho poškodili výroky o JBKB

2. 9. 1998 | ČTK

Salb zvažuje soud s lidmi, kterí ho poškodili výroky o JBKB

PRAHA/KARLOVY VARY 2.zárí (CTK) - Spolecnost Salb, která loni zvítezila ve výberovém rízení na privatizaci firmy Jan Becher - Karlovarská Becherovka (JBKB), zvažuje podniknout konkrétní právní kroky proti osobám, které zverejnily nepravdivá obvinení týkající se údajných nejasností v rízení JBKB, címž likérku a Salb poškodily.

Zdenek Bakala, šéf a.s. Patria Finance, která vlastní 40procentní podíl v Salbu, dnes CTK rekl, že v soucasné dobe není Salb pripraven zverejnit, jaké kroky hodlá podniknout. "Nejsme pripraveni nikoho identifikovat, nicméne jsou to osoby, které podle našeho názoru a názoru právních zástupcu poškozují naši spolecnost a spolecnost Jan Becher Karlovarská Becherovka", uvedl Bakala.

Podle nej vlastník JBKB odmítá jakékoli spekulace a tvrzení o tom, že by smlouva mezi Salbem a Fondem národního majetku a proces privatizace JBKB byly jakýmkoli zpusobem ovlivneny protiprávními a neetickými kroky. Zejména odmítá obvinení z takzvaného tunelování.

"Stejne vehementne odmítáme tvrzení, že karlovarská Becherovka byla rízena jiným zpusobem, než v souladu se všemi normami a pouze ve prospech jejích akcionáru", sdelil Bakala. Vedení Salbu míní, že nejlepším místem k rešení nepodložených obvinení je soud.

Za zcela nepodložená tvrzení Salb považuje spekulace v tisku, podle nichž mohla být privatizace JBKB procedurálne nesprávná a ovlivnená protiprávními kroky. Podle vyjádrení, které CTK zaslala Patria Finance, nabízí Salb plnou spolupráci s kompetentními orgány v prípade vznesení konkrétních obvinení.

Salb reaguje na výroky nekterých clenu Sociální demokracie, že CSSD má vážný zájem, aby se prošetrila privatizace JBKB a soucasne revizí privatizacní smlouvy získalo mesto Karlovy Vary 34 procent akcií likérky.

Poslanec CSSD Michael Kuneš, který podíl mesta v JBKB prosazuje, navíc napadl vedení firmy tvrzením, že je JBKB neprímo tunelovaná. Zduvodnil to tím, že likérka se zhruba 220 zamestanci žrídila dalších 88 nových míst v Praze, na která vynakládá nemalé prostredky, címž JBKB neprímo tuneluje.

Vlastníkem 30 procent akcií je spolecnost Salb, kterou ovládají spolecne Patria Finance (40 procent), francouzský výrobce lihovin Pernod Ricard (40 procent) a Karel Schwarzenberg (20 procent). Nad dalšími 21procenty akcií JBKB, jež drží FNM, vykonává Salb akcionárská práva. Zbylých 38 procent v majetku FNM spravuje ministerstvo zemedelství. Pet procent akcií drží výrobní reditel Václav Lupínek a po trech procentech mají mesto Karlovy Vary a Restitucní investicní fond.

Miroslav Molcík ple


Zdroj: ČTK, 2. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 12.05.2024 21:02