Agris.cz - agrární portál

Zámek v Lednici hostí mezinárodní soutěž vín "Sauvignon Forum"

2. 9. 1998 | ČTK

Zámek v Lednici hostí mezinárodní soutež vín "Sauvignon Forum"

BRNO/LEDNICE (okres Breclav) 2.zárí (CTK) - Lednický zámek hostí ode dneška do pátku Mezinárodní soutež vín "Sauvignon Forum'98". Výrobcum, distributorum a odborníkum se predstaví asi 110 vzorku Sauvignonu z 11 zemí sveta. Akci porádají soukromá vinarská šlechtitelská stanice Vinselekt Rakvice, Vinarská akademie Valtice a Ceskomoravská vinarská a vinohradnická unie.

Podle majitele stanice Vinselekt Miloše Michlovského má soutež prispet ke srovnání vzorku jedné z nejušlechtilejších a nejvýznamnejších odrud bílého révového vína - Sauvignon Blanc.

"Výsledky budou prínosem pro výrobce, prodejce i konzumenty," uvedl.

Soutež má ctyri kategorie:suché víno s nejvýše ctyrmi gramy zbytkového cukru na litr, polosuché (4 až 12 gramu), polosladké (12 až 50 gramu) a sladké nad 50 gramu. Velkou zlatou medaili získají vína ohodnocená 97 až 100 body. Vína zhodnotí komise vinarských odborníku z Ceské republiky, Francie, Chorvatska, Itálie, Madarska, Rakouska a Slovinska.

Sauvignon Forum je porádáno v rámci oslav 50.výrocí založení šlechtitelské stanice vinarské v Perné u Mikulova. Její cinnost se v minulém období soustredila na novošlechtení, udržovací krížení i klonovou selekci. Úspechy zaznamenala zvlášte u výberu klonu odrudy Sauvignon Blanc.

Jirí Macík mha


Zdroj: ČTK, 2. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 00:50