Agris.cz - agrární portál

Moravskoslezské pivovary prodaly opavský pivovar

1. 9. 1998 | ČTK

PREROV 1.zárí (CTK) - Pivovarnická skupina Moravskoslezské pivovary, a.s., prodala jeden z peti svých pivovaru - Pivovar Opava, který byl s lonským výstavem 103 tisíce hektolitru piva znacky Zlatovar druhým nejmenším clenem uskupení. CTK to potvrdil generální reditel Moravskoslezských pivovaru (MSP) Petr Fridrich.

Opavský závod se tak po pivovaru ve Vsetíne stal druhým, který materská spolecnost MSP s cílem získat volné peníze k pokracování strategie svého razantního oddlužení prodala. Pivovar Vsetín skupina odprodala v roce 1995.

Fridrich v rozhovoru pro CTK nerekl cástku, za kterou byl stoprocentní podíl MSP v opavském pivovaru v polovine letošního roku prodán, ani jméno jeho kupce. Potvrdil pouze, že prodej tohoto závodu souvisí s projektem oddlužení pivovarnické skupiny. Ta se opavský pivovar, jehož základní jmení ciní 93 milióny korun, snažila prodat od roku 1996.

Podle drívejších vyjádrení predstavitelu MSP stojí za prodejem dvou menších pivovaru krome snahy o oddlužení spolecnosti také strategie, podle které se MSP soustredí na rozhodující znacky piv a své aktivity zamerují predevším na stredomoravský trh. Pilíri seskupení jsou tak nyní pivovary v Prerove, Hanušovicích a Litovli.

Celkový výstav holdingu MSP loni cinil 1,083 miliónu hektolitru piva, což bylo zhruba o 8,5 procenta méne než v roce 1996.

Vlajkovou lodí seskupení je Pivovar Zubr, který loni vyrobil 357 tisíc hektolitru piva. Druhý nejvetší výstav mel s 282,164 tisíce hektolitry penivého moku Pivovar Hanušovice a tesne za ním byl Pivovar Litovel, který vyrobil 281,431 tisíce hektolitru piva. Pivovar Olomouc, který je provozní jednotkou litovelského pivovaru, mel loni výstav 58,87 tisíce hektolitru piva.

Petr Behal bm


Zdroj: ČTK, 1. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 15:55