Agris.cz - agrární portál

Vývoz francouzských vín a lihovin v pololetí stoupl o 15 procent

1. 9. 1998 | ČTK

PARÍŽ 1.zárí (CTK) - Vývoz francouzských vín a lihovin v prvním pololetí vzrostl o výrazných 15 procent na 20,2 miliardy franku (3,3 miliardy dolaru). Dnes o tom informuje francouzská federace vývozcu vín a lihovin (FEVS).

Nejvetší nárust vykázal export vína, jehož hodnota v mezirocním srovnání vzrostla o 24 procent a objem se zvýšil o témer 18 procent. Lihoviny v objemovém srovnání vzrostly o 2,7 procenta, ale v hodnotovém vyjádrení klesly o šest procent. Tradicní francouzský konak se prodával méne.

Nejvetšími odberateli francouzských destilátu a vín jsou Spojené státy následovány Británií, tretím nejvýznamnejším trhem se stalo Japonsko a za ním stojí Nemecko, upresnuje FEVS. Japonsko od ledna do cervna odebralo z Francie o 83 procent vína více než vloni a zaplatilo za nej 2,6 miliardy franku.

"Mimorádný rust vývozu vína do Japonska více než kompenzoval potíže na ostatních asijských trzích," prohlašuje federace. Napríklad vývoz lihovin a vína do Hongkongu spadl o 48 procent a na Tchaj-wan dokonce o 51 procent, sdelila agentura AFP.

Nejvetší zájem byl o víno Languedoc/Roussillon, jehož vývoz stoupl o 36 procent, dále o Bourgogne/Beaujolais a o Bordeaux, oba typy s nárustem o více než 30 procent. Po lonském rekordním nárustu pololetního vývozu o 15 procent hodnotí federace letošní statistiku více než príznive. "V problémovém kontextu, zejména v kontextu asijské financní krize, to potvrzuje, že škála našich produktu a trhu je zárukou výkonnosti," uvedl FEVS.

kk bm


Zdroj: ČTK, 1. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:37