Agris.cz - agrární portál

Certifikace je nástrojem pro trvale udržitelný rozvoj v lesích

1. 9. 1998 | ČTK

PRAHA 1.zárí (CTK) - Cílem hospodarení v lesích v zemích procházejících ekonomickou transformací je jejich trvale udržitelný rozvoj. Certifikace lesních produktu je jedním z nástroju k jeho dosažení. Závery dvoudenní konference na toto téma v Praze, na kterých se shodli její úcastníci, rekl dnes novinárum Ed Pepke z Evropské ekonomické komise OSN.

Podle jeho slov je certifikace trvale udržitelného lesního hospodarení duležitá pro ty zeme, jejichž trhy vyžadují certifikované lesní produkty. Pokud bude poptávka po této certifikaci vzrustat, bude mít príznivý vliv na mezinárodní obchod a pomuže zvýšit podíly na nekterých trzích.

Pepke uvedl, že shoda panovala rovnež v tom, že významnou úlohu by v tomto procesu mely hrát vlády dotycných zemí. Ty by mely peclive zvážit, zda se ubírat cestou certifikace nebo nikoli.

Se svými problémy se na konferenci sverili noví soukromí vlastníci lesu v reformních státech. Patrí mezi ne nedostatecné vzdelání a kvalifikace v oboru, chybí asociace ci malá možnost zapojit se do rozhodovacího procesu.

Petr Bayer jw


Zdroj: ČTK, 1. 9. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:39