Agris.cz - agrární portál

Novák:Výnosy brambor letos vyšší, jejich kvalita ale rozdílná

31. 8. 1998 | ČTK

HAVLÍCKUV BROD 31.srpna (CTK) - Prumerné výnosy brambor z letošní sklizne by mely být vyšší než loni, kdy dosáhly 22 tun, ale pro vyvážené zásobování po celé zimní období bude rozhodující jejich zdravotní stav. A práve kvalita brambor je podle zjištení Ústredního bramborárského svazu CR (ÚBS) velmi rozdílná. Zejména v níže položených oblastech a tam, kde nebyly rádne ošetreny, byly porosty napadeny plísní bramborovou. Pro CTK to dnes uvedl predseda ÚBS František Novák.

Po dnešním zasedání predsednictva svazu se však odmítl k odhadum výnosu, kvalite i zásobám vyjádrit presneji s tím, že bramborári zaujmou odborné stanovisko až po sklizni.

Predsednictvo se dnes zabývalo predevším harmonizací fytokaranténních predpisu mezi CR a EU, informoval Novák. K postupu jednání prispeje podle nej i odborný seminár porádaný v rámci 8.havlíckobrodských bramborárských dnu koncem ríjna. Toho se zúcastní jak odborníci z CR, tak z EU.

Bramborári dnes diskutovali i o dodatku k asociacní dohode na dovoz brambor se zvýhodnenou celní sazbou z EU. Konstatovali, že ministerstvo zemedelství vyhovelo požadavku bramboráru a našlo prostredky pro provádení poskliznových zkoušek metodou Elisa, což je podle Nováka jedna ze základních podmínek pro výrobu uznané sadby brambor.

Návrhu tržního rádu EU pro brambory a výrobky z brambor, který byl rovnež na poradu jednání, je podle Nováka koncipován pro clenské zeme, ale vuci nezacleneným je diskriminující. Proto ceští zástupci tento návrh na listopadovém jednání EUROPATÁTU v Bruselu nepodporí, informoval. Podle návrhu muže clenská zeme, která se bude cítit ohrožena dovozem, prijmout mimorádná opatrení proti exportu.

Jaroslava Mikešová mha


Zdroj: ČTK, 31. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 10:09