Agris.cz - agrární portál

Jirovský: Dotace by měly podpořit hlavně chov skotu

30. 8. 1998 | ČTK

Jirovský: Dotace by mely podporit hlavne chov skotu

CESKÉ BUDEJOVICE 30.srpna (CTK) - Dotace, které budou smerovat do zemedelství, by mely podporit zejména chov skotu, protože tržby z nej predstavují asi 27 procent celkových tržeb zemedelských podniku. Pro CTK to dnes rekl na agrosalónu Zeme živitelka v Ceských Budejovicích místopredseda Svazu zemedelských družstev a spolecností Miroslav Jirovský.

Podle jeho slov se v soucasné dobe chová v CR prumerne asi 37 kusu skotu na sto hektaru zemedelské pudy, což CR radí na jedno z posledních míst v Evrope. Jak rekl, v roce 1989 se tuzemské stavy skotu pohybovaly kolem 78 až 80 kusu na sto hektaru. Práve trvalý a dlouhodobý pokles stavu skotu v CR zpusobuje problémy pri údržbe a sklizni travních ploch, protože není odbyt sena.

Za duležitou oznacil Jirovský také státní podporu expotu zemedelských prebytku. Podle jeho slov však v tomto prípade nejde o dotaci. "Jestliže stát použije deset až dvacet procent ceny produkce na podporu jejího exportu, tak zbývajících 80 procent z této ceny do zemedelství prijde, takže stát posílí financní tok do vlastního zemedelství, což ve svém dusledku znamená také rust HDP," rekl Jirovský s tím, že je nezbytné, aby se podarilo zlikvidovat soucasné záporné saldo agrárního obchodu, které ciní zhruba 20 miliard korun. V souvislosti s podporou exportu agrárních produktu zmínil Jirovský také potrebu urychlene vybudovat intervencní agenturu.

Oldrich Pribík zr ple


Zdroj: ČTK, 30. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 13:51