Agris.cz - agrární portál

Letošní sklizeň se bude pohybovat kolem 6,6 miliónů tun obilovin

29. 8. 1998 | ČTK

Letošní sklizen se bude pohybovat kolem 6,6 miliónu tun obilovin

CESKÉ BUDEJOVICE 29.srpna (CTK) - Sklizen obilovin v CR je tesne pred dokoncením a mela by cinit asi 6,6 miliónu tun obilí, tedy zhruba stejne jako v lonském roce. U príležitosti zahájení národních dožínek to dnes rekl v Ceských Budejovicích prezident Agrární komory CR Václav Hlavácek. Podle jeho slov svedcí objem letošní sklizne o tom, že pokracuje snižování výnosu v CR, a ve financním vyjádrení je tedy z resortu zemedelství odcerpáno více než 2,5 miliardy korun.

Podle Hlavácka byly soucasné klesající ceny obilovin v CR dusledkem ocekávání nadstandardního objemu jejich sklizne. Jedinou komunitou, u níž se letos ceká výrazne vyšší produkce, jsou podle nej olejniny, kterých by se melo sklidit oproti odhadum asi o sto tisíc tun více.

Zemedelci podle Hlavácka cekají, že soucasná vláda prijme razantní opatrení na podporu zemedelství, zejména zavedení tzv.zelené nafty, ochranu vnitrního agrárního trhu a vytvorí podmínky pro nepotravinárské využití obilí a repky. "Jsou to nemalé požadavky, ale jsou to požadavky nezbytne nutné," dodal Hlavácek.

Zemedelce krátkým projevem pozdravil ministr zemedelství Jan Fencl a ministr vnitra Václav Grulich. Ten mimo jiné rekl, že on sám podporí ve vláde požadavky ministra Fencla na podporu resortu zemedelství. "Jsem ze selského rodu a dodnes ovládám prakticky všechny práce, které je v zemedelství treba vykonávat, od orání konmi až po práci s traktorem," rekl Grulich. Dodal, že on sám dríve v Poslanecké snemovne suploval zájmy zemedelství a zemedelcu k nelibosti tehdejšího ministra Josefa Luxe.

V záveru slavnostního zahájení národních dožínek predal prezident Hlavácek dožínkové vence ministru zemedelství a predsedovi zemedelského výboru Poslanecké snemovny Jaroslavu Palasovi.

Oldrich Pribík zr vb


Zdroj: ČTK, 29. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 08:49