Agris.cz - agrární portál

Agrární komora žádá na dotace do zemědělství 17 miliard Kč

28. 8. 1998 | ČTK

Agrární komora žádá na dotace do zemedelství 17 miliard Kc

CESKÉ BUDEJOVICE 28.srpna (CTK) - Agrární komora CR (AK) považuje za primerenou výši dotací, které by mely prijít v príštím roce do zemedelství, lesnictví a vodního hospodárství, 17 miliard korun. CTK to dnes rekl prezident AK Václav Hlavácek po jednání predstavenstva AK s ministrem zemedelství CR Janem Fenclem. Podle Hlavácka by se však dotace, které by tento resort rocne potreboval, mely pohybovat kolem 30 až 40 miliard korun. V letošním roce tyto dotace cinily zhruba devet miliard korun.

Ministr Fencl rekl CTK že k návrhu AK nemá z pohledu zemedelce výhrady. Nicméne je to podle jeho slov otázka penez a konecná výše dotací bude záležet na výsledku jednání vlády o státním rozpoctu. "Myslím, že mi návrh Agrární komory pomuže pri alokaci techto prostredku," rekl Fencl.

Dodal, že v roce 1999 se musí zemedelství pripravit na další priblížení k Evropské unii a dotacní programy - zejména regionální programy - musí být srovnatelné s dotacními programy EU, protože na ne budou využívány prostredky EU poskytnuté CR.

Nove se v návrzích AK na dotace objevil krome zelené nafty i požadavek dotovat pojištení zemedelského majetku a produkce. Podle Hlavácka je rozsah zemedelského pojištení v soucasnosti minimální a s pomocí pomerne nízkých dotacních prostredku lze toto pojištení mezi zemedelci výrazne rozšírit.

Jak dále rekl, zatím se diskutuje o tom, zda dotovat pojištení pres podpurný a garancní fond, nebo zda vytvorit pro tento úcel samostatný dotacní titul.

Za hlavní prioritu však komora považuje dotace do chovu skotu a na podporu zemedelství v horských a podhorských oblastech. S tím se ztotožnuje také ministr Fencl.

Oldrich Pribík kch mha


Zdroj: ČTK, 28. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:50