Agris.cz - agrární portál

Biocel má jako první v ČR od Nizozemců certifikát ISO 14001

27. 8. 1998 | ČTK

Biocel má jako první v CR od Nizozemcu certifikát ISO 14001

PASKOV (okres Frýdek-Místek) 27.srpna (CTK) - A.s.Biocel Paskov, hlavní tuzemský výrobce sulfitové buniciny, prevzal ve stredu od zástupce nizozemské certifikacní firmy Det Norske Veritas certifikát, potvrzující soulad zavedeného systému enviromentálního managementu, tj. rízení dopadu prumyslové cinnosti na životního prostredí, s normou ISO 14001. CTK to dnes rekl tiskový mluvcí spolecnosti Josef Netopil.

Podle nej se tak paskovská celulózka stala první firmou v Ceské republice, které Det Norske Veritas uvedený certifikát udelil. Osvedcení bylo firme udeleno na všechny její cinnosti, týkající se výroby celulózy, krmného droždí a lignosulfonanu.

Podle generálního reditele Ivo Klimši má udelení certifikátu v prvé rade prestižní význam. Projeví se zejména v obchodních vztazích firmy, vyvážející približne 90 procent produkce. Jak dodal, jsou to predevším severské státy, které informace o systému ISO 14001 vyžadují.

Biocelu, který pet let vlastní certifikát jakosti ISO 9002, bylo nové osvedcení udeleno na dobu trí let. Speciální auditori firmy Det Norske Veritas budou systém proverovat pravidelne jedenkrát za pul roku, a pozdeji asi jedenkrát za rok. Vlastní získání certifikátu ISO 14002 vcetne poradenské cinnosti a všech poplatku stálo Biocel bezmála dva milióny korun.

Šéf odboru ochrany životního prostredí Biocelu Dalibor Sloncík dodal, že získání certifikátu je završením ctyrletého úsilí o snížení dopadu cinnosti Biocelu na životní prostredí. Behem tohoto období spolecnost investovala bezmála jednu miliardu korun do technických opatrení ke snížení emisí do ovzduší a do vod.

"Priznání certifikátu osvedcuje, že systém ochrany životního prostredí je ve firme zdokumentován a dodržován," dodal Sloncík. Biocel podle nej vytypoval, popsal a ošetril veškerá rizika spojená s cinností celulózky vzhledem k životnímu prostredí. S temito riziky jsou seznámeni rovnež zamestnanci Biocelu, kterí absolvují pravidelná školení k predcházení možnostem vzniku negativního ovlivnení životního prostredí.

Elena Mazurová ple


Zdroj: ČTK, 27. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 18:09