Agris.cz - agrární portál

ČMAK žádá, aby daně zemědělců byly nižší než zemědělské dotace

26. 8. 1998 | ČTK

CMAK žádá, aby dane zemedelcu byly nižší než zemedelské dotace

PRAHA 26.srpna (CTK) - Ceskomoravská agrární konfederace (CMAK) žádá, aby danové povinnosti zemedelcu byly nižší, než dotace do zemedelství. Na dnešní tiskové konferenci to rekl zastupující predseda Svazu zemedelských družstev a spolecností a clen predstavenstva CMAK Miroslav Jirovský. Podle jeho slov je takový stav skutecností ve všech vyspelých zemích.

Jak vyplývá ze stanoviska CMAK k vládnímu programovému prohlášení, konfederace považuje za pozitivní zejména skutecnost, že vláda deklaruje snahu vypracovat koncepci agrární politiky a že nepovažuje zemedelství, na rozdíl od vlád predchozích, za odvetví jako každé jiné.

CMAK nicméne postrádá v programovém prohlášení nekteré rozhodující problémy. Jde napríklad o úvery na trvale se obracející zásoby, o komercní úvery, které zemedelci prevzali pri privatizaci a o danové zvýhodnení pri vyporádání majetkových podílu a náhrad.

Podle Jirovského podobné danové zvýhodnení si všichni zemedelští podnikatelé, kterí podstoupí takové vyrovnání, zaslouží mimo jiné také proto, že v minulosti práve zemedelství tvorilo jakýsi protinflacní polštár ceské ekonomiky a potraviny produkovalo se ztrátou.

Oldrich Pribík pb


Zdroj: ČTK, 26. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 02:00