Agris.cz - agrární portál

Letošní sklizeň chmele v ČR bude nižší, než se očekávalo

25. 8. 1998 | ČTK

Letošní sklizen chmele v CR bude nižší, než se ocekávalo

PRAHA 25.srpna (CTK) - Pestitelé chmele v hlavních chmelarských oblastech Ceské republiky již pocátkem sklizne odhadovali její nižší objem ve srovnání s lonskem. O tom jak vypadá situace v jednotlivých regionech CR v soucasné dobe informuje dnešní anketa CTK.

Podle predsedy Sdružení obchodníku chmelem Františka Chvalovského lze ocekávat pokles výnosnosti tuzemských chmelnic proti lonskému roku o zhruba 20 procent. Letošní úroda tak v prumeru zrejme klesne pod úroven jedné tuny na hektar, zatímco v lonském roce cinila 1,09 tuny na hektar chmelnic. Nižší výnosnost chmelnic zároven napovídá, že nebudou splneny nasmlouvané kontrakty na dodávky tuzemského chmele.

Plocha, na které se chmel letos v CR pestoval, se omezila témer výhradne na predem nasmlouvané kontrakty. Ty však pestitelé nebudou zrejme schopni dodržet predevším kvuli suchu, které zasáhlo predevším pestitelskou oblast Žatecko a výrazne prispelo i k propadu výnosu v dalších chmelarských regionech.

Také na Rakovnicku ocekávají zhruba o ctvrtinu nižší výnosy chmele. Suché pocasí první poloviny roku se zde promítlo do snížení hektarových výnosu z 1,3 tuny na 0,9 až jednu tunu z hektaru, jakost chmele však neovlivnilo.

Podle agronomky Zemedelského družstva Senomaty Venceslavy Kapsové by letošním úspechem bylo dosažení výnosu kolem 0,9 až 0,95 tuny z hektaru. Sklizen chmele, na níž vypomáhá 60 brigádníku, je v soucasnosti již v druhé polovine a Kapsová predpokládá její ukoncení do konce týdne. Ve snaze zajistit si stoprocentní odbyt družstvo v minulosti prikrocilo k redukci chmelnic. V soucasnosti chmel pestuje na 42 hektarech, u nichž má odbyt smluvne zajišten.

Také podle likvidátora Zemedelského družstva Pochvalov Luboše Hejdy letošní výnosy chmele neprekrocí 1 tunu z hektaru. Dlouhodobe pritom družstvo na 175 hektarech chmelnic dosahuje výnosy kolem 1,3 až 1,35 tuny z ha. Sklizen, jež na výmere družstva zacala v sobotu, se vzhledem k deštivému pocasí protáhne do prvního zárijového týdne. Do cesání chmele je zde zapojeno na 290 pracovníku a sezónních brigádníku.

V zemedelském družstvu Úštek na Litomericku ocekávali v minulém týdnu výnosy 1,4 tuny chmele z hektaru, což by se blížilo lonským výnosum. Jak rekl predseda družstva Miroslav Krivský dobrá je zatím i kvalita chmele.

Letošní úroda chmele bude na Morave v tzv. tršické oblasti, podle odborníku maximálne prumerná, a to mimo jiné i proto, že cást chmelnic ponicilo jarní krupobití. Negativne se podle pestitelu projeví na letošní sklizni i extrémne vysoké denní teploty v letních mesících.

Chmel se letos v Ceské republice pestoval na celkem 5780 hektarech, zatímco ješte v lonském roce cinila rozloha chmelnic 7460 hektaru a v roce 1995 na 10.074 hektaru. Prudké snížení celkové rozlohy chmelnic v posledních trech letech chmelari pripisují predevším nízké cene, za níž se tuna tuzemského chmele v uplynulých letech prodávala.

ar sou zah opr mha


Zdroj: ČTK, 25. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 03:25