Agris.cz - agrární portál

Kuneš: Chceme, aby Karlovy Vary získaly podíl v Becherovce

25. 8. 1998 | ČTK

KARLOVY VARY 25.srpna (CTK) - O zmenu zpusobu privatizace 59 procent akcií podniku Jan Becher-Karlovarská becherovka (JBKB), které dosud drží Fond národního majetku, zacala usilovat Ceská strana sociálne demokratická. Ta chce, aby mesto Karlovy Vary získalo ze státního balíku firmy urcitý podíl, nejlépe blokacní minoritu 34 procent, rekl dnes CTK poslanec Parlamentu za CSSD Michael Kuneš.

Podle nej je zájmem vlády, aby mesto získalo urcitý minoritní podíl, což je posun v privatizaci JBKB. "V tom jsme se politicky neshodli v minulém období, ale nyní již všichni chápou, že to tak má být, nebot mesto by melo být urcitým garantem tohoto podniku", sdelil.

Do 30procentního podílu Salbu, za který již firma zaplatila, nechce CSSD podle Kuneše zasahovat. "Ted jde o majoritu, kterou je treba nejakým zpusobem prerozdelit", uvedl.

Ackoli Klausova vláda rozhodla, že zbylý státní podíl bude k 31.prosinci 2000 preveden na firmu Salb za cenu, jíž nabídla ve výberovém rízení, Kuneš míní, že lze nalézt jiné kompromisní rešení, jež by zohlednilo mesto. "To lze", rekl.

Mluvcí JBKB David Binar se snaze CSSD podivil, protože na koupi státního podílu likérky má Salb uzavrenou smlouvu.

"Není možné jen tak nejakou smlouvu zrušit. Žijeme v právním státe. Ta smlouva je podepsaná a je platná, takže nevím, jak si to pan Kuneš predstavuje", sdelil Binar.

S tím, aby Karlovy Vary získaly minoritní podíl v JBKB, souhlasí i nekterí clenové ODS. "Byl jsem vždy proto, aby mesto získalo podíl v Becherovce", rekl dnes CTK poslanec Parlamentu za ODS Pavel Lang.

O bezúplatný prevod podílu JBKB na mesto již Karlovy Vary nekolikrát usilovaly. Naposled nekolik dnu pred lonským rozhodnutím vlády o vítezi výberového rízení, kdy o prevod akcií na mesto žádal primátor Josef Pavel (ODS).

Vlastníkem 30 procent akcií likérky je spolecnost Salb, kterou ovládají spolecne Patria Finance (podíl 40 procent), francouzský výrobce lihovin Pernod Ricard (40 procent) a Karel Schwarzenberg (20 procent). Nad dalšími 21 procenty akcií, jež drží FNM, vykonává Salb akcionárská práva. Zbylých 38 procent v majetku FNM spravuje ministerstvo zemedelství. Pet procent akcií drží výrobní reditel JBKB Václav Lupínek a po trech procentech mají mesto Karlovy Vary a Restitucní investicní fond.

Miroslav Molcík mha


Zdroj: ČTK, 25. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:34