Agris.cz - agrární portál

Moravští lesníci obnovují les, odumřelý po loňských záplavách

24. 8. 1998 | ČTK

Moravští lesníci obnovují les, odumrelý po lonských záplavách

BUCHLOVICE (okres Uherské Hradište) 24.srpna (CTK) - Prvních 12 hektaru stromku vysadili pracovníci buchlovické lesní správy mezi Otrokovicemi a Tlumacovem na Zlínsku, kde puvodní lužní les po povodních odumrel. V této oblasti uschly rozsáhlé javorové, jasanové, dubové, habrové a brízové porosty ve stárí od jednoho do 110 let, uvedl vedoucí správy Zdenek Zálešák.

V lokalite Bahnák v revíru Kvasice stála vysoká voda od lonského cervence do listopadu, na nekterých místech dokonce až do února. Pred vysazením museli lesníci vytežit 4000 metru krychlových drevní hmoty, kterou poté mimo jiné nabídli zájemcum na topení.

Lesníci spocítali svoji ztrátu minimálne na 2,75 miliónu korun. "To je škoda v produkci, ale navíc jsou stromy znehodnoceny, protože nedorostly a musejí se težit predcasne," doplnil Zálešák. Vytežením lesa vzniknou holiny na ploše zhruba 40 hektaru. Zbytek zniceného porostu lesníci vyteží do konce roku 1999.

Zálešák pripomnel, že uschlý les je ekologickou katastrofou, ponevadž oblast je v pásmu hygienické ochrany pitné vody pro zásobování Zlínska.

Dvanáct hektaru nove vysazeného lesa osadili lesáci dubem letním, který se po záplavách ukázal jako nejodolnejší. Prestože se neosvedcil javor ani jasan, který do biotopu lužního lesa patrí, cást území bude osazeno i temito drevinami. Na ploše jednoho hektaru chtejí lesáci vyzkoušet orešák cerný.

Ladislav Koželuha lp vb


Zdroj: ČTK, 24. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 10:53