Agris.cz - agrární portál

Slovenský pivovar zahájil licenční výrobu přerovského piva

24. 8. 1998 | ČTK

Slovenský pivovar zahájil licencní výrobu prerovského piva

PREROV 24.srpna (CTK) - Licencní výrobu piva znacky Zubr, které je vareno podle receptur Pivovaru Zubr Prerov, zahájil v záveru minulého týdne Pivovar Urpín Banská Bystrica. Prerovský pivovar se rozhodl uzavrít s Pivovarem Urpín licencní smlouvu pod tíhou nízkých kvót na dovoz ceského piva na Slovensko, které je pro nej jedním z hlavních exportních teritorií.

Reditel prerovského pivovaru Pavel Svoboda dnes ve sdelení zaslaném CTK uvedl, že ve stredu 19.srpna probehla anonymní odborná a laická degustace první várky piva Zubr, uvareného na Slovensku. "Obe degustacní komise vzorky ohodnotily velmi dobre. Ve ctvrtek 20.srpna proto byla v Pivovaru Urpín naplno zahájena výroba našeho piva a jeho distribuce prostrednictvím spolecnosti Zubr Slovakia," uvedl Svoboda.

Ten už dríve novinárum rekl, že banskobystrický pivovar, který musel nejprve upravit svoji technologii, by mel rocne vyrábet až 20 tisíc hektolitru piva Zubr, jež bude zatím stáceno pouze do sudu.

"Kvóty na dovoz ceského piva na Slovensko se neustále ztencují, a proto jsme se rozhodli pro licencní výrobu našeho piva prímo na Slovensku," rekl tehdy Svoboda.

Pivovar Zubr, který je soucástí páté nejvetší tuzemské pivovarnické skupiny Moravskoslezské pivovary Prerov, mel loni výstav 355,5 tisíce hektolitru piva a na Slovensko exportoval kolem 30 tisíc hektolitru penivého moku. Letos Pivovar Zubr plánuje produkci kolem 390 tisíc hektolitru piva, na které by se mel export na Slovensko podílet až 10 procenty.

Hospodarení prerovského pivovaru loni podle Svobody skoncilo ztrátou 19 miliónu korun pri tržbách za prodej vlastních výrobku a služeb kolem 262 miliónu korun.

Petr Behal ple


Zdroj: ČTK, 24. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:03