Agris.cz - agrární portál

Šumava očekává druhou generaci kůrovce, kalamita však nehrozí

24. 8. 1998 | ČTK

Šumava ocekává druhou generaci kurovce, kalamita však nehrozí

MODRAVA (okres Klatovy) 24.srpna (CTK) - Horké pocasí minulých týdnu zrejme zpusobí, že se v šumavských lesích vylíhne i druhá generace kurovce. Kalamita však podle správy národního parku nehrozí a vážná situace je pouze v takzvané první zóne parku, kde se proti kurovci aktivne nezasahuje. CTK to dnes rekl mluvcí Správy Národního parku a Chránené krajinné oblasti Šumava Zdenek Kantorík.

"V první zóne, která je pouze na 13 procentech území celého parku, tlumíme jeho šírení pouze feromonovými lapaci, které jsou na zemi. Brouk se však vlivem proudení horkého vzduchu dostal do vyšších poloh a jeho výskyt zjištujeme až 20 metru nad zemí, zatímco bežne bývá u paty stromu," vysvetlil mluvcí.

Podle nej se jedná asi o 135 lokalit na území o rozloze devet tisíc hektaru, které leží prímo u hranic s Bavorskem. Tam se proti kurovci vubec nezasahuje, a proto se odtud na ceskou stranu rychle šírí.

Ve druhé zóne, která predstavuje 82 procent celkové rozlohy šumavského národního parku, lesáci zasahují proti kurovci aktivne a kalamity z minulých let se jim podarilo utlumit. "Pokud se týká zhruba 300 krychlových metru dreva napadeného kurovcem v okolí vrchu Ostrý u Železné Rudy, jde zrejme o dusledek nového rojení kurovce, které se cástecne projevilo již v srpnu a další lze ocekávat v zárí," uvedl mluvcí. Uvedený objem dreva je však zanedbatelný, dodal.

Marie Fialová jd mhm


Zdroj: ČTK, 24. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 16:55