Agris.cz - agrární portál

Schválením vstupu Nomury do IPB se nerozhodlo o fúzi pivovarů

21. 8. 1998 | ČTK

Schválením vstupu Nomury do IPB se nerozhodlo o fúzi pivovaru

BRNO 21.srpna (CTK) - Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) kategoricky odmítl názor, že schválením vstupu Nomury do IPB bylo již automaticky rozhodnuto i o povolení fúze pivovaru Plzenský Prazdroj a Radegast. Takové stanovisko zahrnul i do oduvodnení svého rozhodnutí ke vstupu Nomury do IPB z 13.kvetna 1998. Výslovne s tím, že jeho vydání nikterak neovlivnuje postup v rízení o fúzi pivovaru.

Na tiskové konferenci, zamerené na soucasný stav ve veci zminované fúze, to dnes v sídle úradu uvedla reditelka odboru Eliška Balašcáková. Podtrhla, že ÚOHS ve veci rozhodoval na základe informací o stavu trhu s pivem v Ceské republice, dále o stavu konkurencního prostredí a o tom, jaké zmeny, tedy zvýšení dominantního postavení, by zamýšlené spojení prineslo.

Prvostupnové rozhodnutí úradu z 12.srpna oznacila po vecné stránce za obdobné jako bylo to puvodní z 10.února 1997. Totiž, že se spojení Plzenského Prazdroje a Pivovaru Radegast nepovoluje a jeden z pivovaru má být odprodán mimo skupinu Nomura.

Úcastníci rízení podle Balašcákové neprokázali, že újma, která spojením vznikne, bude prevážena výhodami, které prinese. Z duvodu samotného úradu pro zamítnutí fúze zmínila napríklad vytvorení silného postavení spojených podniku na trhu, potencionální vznik cenového diktátu, omezení poctu znacek pro spotrebitele, uzavrené smlouvy o dodávkách do supermarketu a retezcu ci snížení poctu konkurentu a nárust koncentrace v rámci odvetví.

Prvostupnové rozhodnutí úradu z února 1997 predseda ÚOHS Stanislav Belehrádek v rízení o rozkladu zrušil a žádost o povolení fúze vrátil správnímu orgánu k novému projednání. Belehrádkovo rozhodnutí nabylo právní moci 10.cervna.

Jakmile ÚOHS, podle reditelky Balašcákové, dospel k názoru, že nashromáždil všechny informace k vydání nového rozhodnutí, seznámil 31.cervence príslušného právního zástupce se spisem doplneným o relevantní trh a také s výsledky šetrení.

Požadovaný doklad o prevodu akcií na toho, kdo mel soustredit ve svých rukou vlastnictví obou pivovaru tehdy úrad neobdržel, ale jeho vcasné dodání mu bylo prislíbeno, stejne jako vyjádrení úcastníka rízení, které mel získat do jednoho týdne. V hodnocení stavu, vzniklém po neuskutecnení naznacené transakce uvnitr skupiny Nomura, dospel úrad k názoru, že subjekty, které mohou ovlivnovat chod obou podniku jsou Nomura Europe Plc. a Nomura International Plc.

ÚOHS o tom informoval toho právního zástupce, který se s výsledky šetrení seznámil a vydal procesní rozhodnutí. Ve stanovené lhute však neobdržel zprávu, že by se tento právní zástupce chtel vyjádrit ke spisu, který od jeho posledního náhledu nedoznal zmen, proto vydal prvostupnové rozhodnutí. Dotcení úcastníci rízení mohou do tohoto rozhodnutí podat rozklad k predsedovi ÚOHS.

Jirí Šesták bm


Zdroj: ČTK, 21. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 01:33