Agris.cz - agrární portál

Největší pivovarská fúze Prazdroj-Radegast stále není rozhodnuta

21. 8. 1998 | ČTK

Nejvetší pivovarská fúze Prazdroj-Radegast stále není rozhodnuta

PRAHA 21.srpna (CTK) - Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS), který vydal pred nekolika dny zamítavé stanovisko k fúzi dvou nejvetších ceských pivovaru Plzenského Prazdroje a nošovického Radegastu, tak ucinil již v prosinci lonského roku. Nomura, která pres Investicní a Poštovní banku oba pivovary fakticky kontroluje, postup úradu odmítá a chce se odvolat. K situaci kolem fúze se dnes koná tisková konference ÚOHS.

V nynejším rozhodnutí narídil ÚOHS Nomure jako úcastníkovi celého rízení odprodat do pul roku majoritní balík akcií jednoho z pivovaru. Spojením by totiž vznikl pivovarský gigant s podílem více než 40 procent na ceském trhu s pivem, který by ohrožoval další konkurenci. V zákonu na ochranu hospodárské souteže se ríká, že nebezpecné je jakékoli spojení, jež by na relevantním trhu melo více než 30 procent.

Generální reditel Nomury International Randall Dillard tvrdí, že Nomura nebyla informována, že je úcastníkem rízení, a je presvedcen, že rozhodnutí ÚOHS bude zrušeno, jelikož se úrad dopustil prokazatelné chyby. Ten totiž nejprve rozhodnutí odložil kvuli tomu, že oba pivovary zmení majitele, a pak vydal konecný verdikt, který podle Nomury dorucil nesprávnému úcastníkovi.

O hrubých procedurálních chybách ÚOHS hovorí i Tomáš Sokol, který zastupuje projekt Ceské pivo, jenž mel pod IPB spojit oba pivovary. V oduvodnení zamítavého stanoviska, jak uvedla Mladá fronta Dnes, totiž ÚOHS konstatuje, že fúze obou pivovaru po právní stránce už probehla spojením Nomury Europe a IPB v polovine letošního kvetna. To úrad schválil a nyní podle Sokola tvrdí, že je oba podniky nutné opet rozdelit.

Pripravovanou fúzí Prazdroje a Radegastu se ÚOHS zacal zabývat loni v ríjnu, pricemž v prosinci ji zamítl. IPB, která neprímo kontroluje 80 procent Prazdroje a pres polovinu Radegastu, se ješte v prosinci proti rozhodnutí odvolala.

V odvolacím rízení vydal ÚOHS letos v cervnu nové rozhodnutí, kterým své puvodní rozhodnutí zrušil. Vec vrátil k novému projednání kvuli formálním nedostatkum v podkladových materiálech.

V soucasné dobe jsou Plzenský Prazdroj a Radegast zcela oddelenými subjekty - konkurencními pivovary. Podle tisku se však fúze již prakticky uskutecnila, protože Prazdroj i Radegast ovládá jeden majitel, kterým je IMP Finance, kterou podobne jako Investicní a poštovní banku kontroluje japonská Nomura. ÚOHS letos 13.kvetna povolil fúzi Nomury Europe plc. a IPB.

Hlavním akcionárem Plzenského Prazdroje je spolecnost Ceské pivo, kterou témer stoprocentne vlastní IMP Finance (zároven vetšinový akcionár Pivovaru Radegast). Letos v breznu 84 procent akcií Prazdroje, které dosud držela IPB a s ní spríznené firmy, prešla pod hlavicku nove založené akciové spolecnosti Ceské pivo. Navýšení jmení ve spolecnosti Ceské pivo probehlo pod kontrolou banky, která poverila IMP Finance pouze provedením tohoto kroku, tvrdí mluvcí IPB Barbora Tachecí. Podle ní je Ceské pivo projektem banky a firma IMP Finance drží tyto akcie pouze docasne. Podle Tachecí akciovka Ceské pivo bude mít jako samostatná firma lepší prístup ke zdrojum i v prípade, že by fúze nebyla schválena.

Hlavním smyslem projektu fúze s názvem Ceské pivo má být zvýšení schopností exportu, snaha "získat na zahranicních trzích postavení odpovídající tradici a dobrému jménu ceského piva ve svete" a zaradit se k vedoucím pivovarským skupinám v celoevropském merítku. Podle IPB by Prazdroj a Radegast mohly profitovat rovnež ze spojení marketingových aktivit na zahranicních trzích, a navíc jako jeden z dvaceti nejvetších pivovarnických podniku na svete by získaly lepší úverovou a investicní image na mezinárodních financních trzích.

Spojení by melo mít vliv i na ceské spotrebitele, protože by dávalo predpoklady i k udržení prípadne i snížení ceny piva. Námitku, že by tato fúze ovlivnovala negativne malé pivovary, zastánci projektu odmítali s tím, že tyto pivovary operují v jiném tržním segmentu.

Iva Pokorná les mha


Zdroj: ČTK, 21. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 00:22