Agris.cz - agrární portál

AFP: V Asii nacházejí lidé stále větší zálibu ve víně

21. 8. 1998 | ČTK

AFP: V Asii nacházejí lidé stále vetší zálibu ve víne

(servis MONITOR)

HONGKONG 21.srpna (CTK/AFP) - Rostoucí záliba Asijcu ve víne na úkor tradicních alkoholických nápoju dovolila tomuto odvetví, aby se zde zacalo rozvíjet, a nekolika místním pestitelum vína, aby se pustili do pestování evropských druhu vinné révy, píše agentura AFP.

V Japonsku spotreba vína stále roste, a to i pres hospodárské potíže zeme, protože Japonci verí zprávám o blahodárných úcincích cerveného vína na lidské zdraví.

Odborníci ostatne nazývají rust prodeje vína v dobe ekonomické recese za "francouzský paradox", címž míní to, že Francouzi jako velcí spotrebitelé cerveného vína méne casto umírají na srdecní a cévní choroby, prestože je jejich potrava bohatá na tuky.

Roste i odbyt domácích japonských vín. Podle nedávné studie japonského listu Nihon Keizai šimbun vzrostl prodej japonského vína za první pololetí 1998 o 50 procent. Presto však je to mnohem méne než ciní nárust dovozu vína - témer 220 procent.

Japonský vinarský prumysl však zustává dosud v plenkách. Vetšinu produkce "made in Japan" tvorí ve skutecnosti smesi domácí sklizne a levných vín dovezených z Rumunska ci Bulharska.

Na Tchaj-wanu stát, který má monopol na tabák a alkohol, vyrábí jeden druh cerveného a jeden druh bílého vína, které tvorí zhruba ctvrtinu celkové spotreby.

Tyto místní produkty, které jsou podle jednoho cinitele "velmi oblíbené", protože stojí jen tretinu ceny zahranicních výrobku, však zdaleka nepokrývají poptávku. Stát tedy chce povolit od príštího mesíce dovoz francouzských vín.

V Thajsku vyrábí firma CPK International Ltd od roku 1995 vlastní Chateau de Loei. Rocne prodá 200.000 až 300.000 lahví bílého vína (ze zacátku prodala sotva 10.000 lahví) a 40.000 lahví cerveného vína. Letos exportovala cást produkce do Japonska.

Krome Japonska je za nejvetší asijský trh považována Cína, která pri hledání partneru oslovuje francouzské a italské výrobce.

Od konce 70.let a od pocátku cínského otevírání se svetu privezly nekteré evropské spolecnosti na cínskou pudu nové druhy révy a výrobní techniky.

Podle cínského ministerstva zemedelství dosáhla produkce v roce 1997 témer 200.000 tun a letos by mela vzrust ješte o 50 procent. Cína nevylucuje riziko nadprodukce, ponevadž Cínané si ješte nezvykli pít stolní víno.

Austrálie a Nový Zéland, kde se zacala vinná réva pestovat v minulém století, teží z rozkvetu jeho spotreby v Asii, zvlášte od té doby, co vypukla ekonomická krize.

Export Nového Zélandu vzrostl z necelého miliónu litru v roce 1985 na zhruba 13 miliónu litru v roce 1997. U Austrálie dosáhl export podporovaný devalvací australského dolaru rekordních 192 miliónu lahví v letech 1997 až 1998 oproti 157 miliónum v predchozí sezóne.

Težíme z výrazného rustu na japonském trhu a udržujeme si naše cásti trhu v Hongkongu a Singapuru, konstatuje predseda federace australských vinaru Brian Croser a dodává, že se spotrebitelé odvracejí od príliš drahých francouzských vín.

pel pz


Zdroj: ČTK, 21. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 01:30