Agris.cz - agrární portál

Zamítnutím fúze ztrácí Plzeňský Prazdroj čas a peníze

18. 8. 1998 | ČTK

Zamítnutím fúze ztrácí Plzenský Prazdroj cas a peníze

PLZEN 18.srpna (CTK) - Plzenský Prazdroj (PP) je zklamán neustálým protahováním a zamítavými stanovisky Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) k projektu fúze s druhým nejvetším ceským pivovarem, nošovickým Radegastem. Pro CTK to dnes uvedl mluvcí PP Jaroslav Pomp.

Podle jeho slov tím plzenská pivovarnická spolecnost prichází o cas a peníze, které by prineslo propojení výroby obou pivovaru v prípade uskutecnení fúze. Takto usporené financní prostredky chce PP investovat na podporu prodeje piva predevším v zahranicí.

Prazdroj je podle Pompa presvedcen, že fúze nepoškodí ostatní ceské pivovary a prospeje celému ceskému pivovarnictví vytvorením silného subjektu, schopného konkurovat velkým svetovým pivovarum. Proto je Pomp prekvapen zamítavým stanoviskem ÚOHS.

Neustálá rozkladová rízení bez zákonné lhuty, která mohou trvat i nekolik let, rozvoji Plzenského Prazdroje neprospejí. Firma totiž potrebuje zvolit strategické rešení, zda se vydat nákladnou samostatnou cestou nebo cekat na schválení fúze.

V soucasné dobe obe spolecnosti fungují jako samostatné konkurencní pivovary, dodal Pomp.

Podle tisku se však fúze dvou nejvetších domácích pivovaru prakticky uskutecnila, protože Prazdroj i Radegast ovládá jeden majitel. Tím je IMP Finance, kterou podobne jako Investicní a poštovní banku kontroluje japonská Nomura. Hlavním akcionárem Plzenského Prazdroje je spolecnost Ceské pivo, kterou témer stoprocentne vlastní IMP Finance, vetšinový akcionár Pivovaru Radegast.

Pavel Kovárík gk mha


Zdroj: ČTK, 18. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:56