Agris.cz - agrární portál

Nomura protestuje proti zamítnutí fúze Radegastu s Prazdrojem

14. 8. 1998 | ČTK

PRAHA 14.srpna (CTK) - Tisková mluvcí IPB Barbora Tachecí dnes CTK potvrdila, že právní zástupce akciové spolecnosti Ceské pivo, která mela zastrešovat plánovanou fúzi Pivovaru Radegast a Plzenského Prazdroje, dnes obdržel rozhodnutí Úradu pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) o zamítnutí této fúze.

Podle generálního reditele spolecnosti Nomura International Randalla Dillarda je rozhodnutí úradu "unáhlené a velmi podivné". Jak uvedl, Nomura nebyla informována o tom, že je úcastníkem rízení, což je podle jeho slov jasná a prokazatelná chyba. Proto je Dillard presvedcen, že bude zmínené rozhodnutí zrušeno.

ÚOHS zamítnutí zduvodnil tím, že by spojením obou subjektu došlo k narušení hospodárské souteže. Zároven toto prvostupnové rozhodnutí úcastníkum rízení, tedy spolecnostem Nomura Europe plc. a Nomura International plc., narizuje odprodat do šesti mesícu majoritní balík akcií jednoho z pivovaru.

Také podle advokátní kanceláre Brož a Sokol, právního zástupce a.s.Ceské pivo, ÚOHS porušil zákon, protože rozhodl o nekom, komu ani nesdelil, že je úcastníkem rízení.

Jak uvádí zástupce kanceláre, Úrad byl kancelárí upozornen, že obe spolecnosti nebyly formálne vyrozumeny o tom, že jsou úcastníky rízení. Soucasne tvrdí, že nebyl v dobe, kdy se na nej ÚOHS obrátil s dotazem, zda se hodlají tyto spolecnosti vyjádrit ke spisu, ani jejich právním zástupcem. Podle advokátní kanceláre ÚOHS aniž vyckal uplynutí lhuty, kterou sám stanovil a aniž vzal v potaz upozornení kanceláre, 12.srpna letošního roku o zamítnutí fúze rozhodl.

Rozhodnutí ÚOHS naopak privítal generální reditel Pražských pivovaru Graham Staley, který pro CTK rekl, že tato kauza trvá již témer rok a s ní spojená nejistota poškozuje ceský pivovarský prumysl, zejména malé pivovary.

Oldrich Pribík ple


Zdroj: ČTK, 14. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:11