Agris.cz - agrární portál

Třetinu úrody obilovin na Uherskohradišťsku zničili hraboši

13. 8. 1998 | ČTK

Tretinu úrody obilovin na Uherskohradištsku znicili hraboši

UHERSKÉ HRADIŠTE 13.srpna (CTK) - O pet až deset procent nižší výnosy obilovin proti lonsku ocekávají zemedelci z Uherskohradištska. Horší úrodu zpusobili z velké cásti hraboši, kterí v nekterých lokalitách poškodili 30 až 50 procent porostu. Zatímco jiné roky v nich zemedelci sklízeli obvykle šest tun z jednoho hektaru, letos to budou asi ctyri tuny. CTK to dnes sdelil reditel Okresní agrární komory Uherské Hradište Jan Ryšánek.

"Hrabošum soucasné teplé a suché pocasí vyhovuje k množení. Jejich výskyt zacíná být vážným problémem, protože rok od roku se pocet hrabošu zvyšuje. Bude treba je plošne likvidovat, což bude stát hodne penez. Pokud bychom tak ošetrili jen ctvrtinu ploch, vyšly by náklady na asi 20 miliónu korun," rekl Ryšánek. Upresnil, že by šlo o leteckou nebo pozemní aplikaci návnad v podobe granulí, které hraboši sežerou.

Letošní výnosy jarního jecmene se podle reditele pohybují do ctyr tun z jednoho hektaru, ozimé pšenice kolem 4,5 tuny a ozimého jecmene asi 4,2 tuny. Výnosy u repky budou na hranici 2,7 až 2,8 tuny proti lonským méne než 2,5 tuny. Lepší budou rovnež výnosy luskovin, predevším hrachu. Zatímco loni byly kvuli povodním na hranici zhruba dvou tun, letos zemedelci ocekávají prekrocení 3,2 tuny z jednoho hektaru. Ukoncení sklizne Ryšánek predpokládá do konce tohoto týdne.

Karla Havlíková dp


Zdroj: ČTK, 13. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.06.2024 04:48