Agris.cz - agrární portál

Náprava povodňových škod potrvá ve státních lesích tři roky

13. 8. 1998 | ČTK

Náprava povodnových škod potrvá ve státních lesích tri roky

RYCHNOV NAD KNEŽNOU 13.srpna (CTK) - Náprava škod, které na Rychnovsku zpusobily státnímu podniku Lesy Ceské Republiky (LCR) cervencové povodne, potrvá zhruba tri roky. Celkové škody byly vycísleny na 88 miliónu korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl generální reditel podniku Jirí Oliva.

Na úhrade škod by mel LCR podle jeho slov prispet i stát. "Prijatelné by pro nás bylo, kdyby stát uhradil asi polovinu škod," rekl Oliva. Pokud by stát na úhradu škody neprispel, musely by LCR omezit nekteré práce, jako pestební cinost ci údržbu lesních cest.

Nejvetší škody - za 81 miliónu korun - vznikly na bystrinách a jejich hrazení. Zbytek pripadl na poškození lesních cest, sesuvy pudy a ponicení budov. Nejvetší škoda vznikla na Plasnickém potoce v Kounove, na Belidle v Olešnici v Orlických horách a Kamenickém potoce v Dobrém.

Ne vše se však bude pri tríleté obnove vracet do puvodního stavu. "Nekteré stavby, cesty a mosty byly v minulosti postaveny naprosto nevhodne a byly prímo urceny k tomu, aby je voda vzala," rekl Oliva. Nekteré cesty se proto povedou jinudy a ne všechny potoky se budou vracet zpet do starého koryta.

Letošní povodne lze co do intenzity srovnat s lonskými na Morave, které LCR zpusobily škody za 1,1 miliardy korun. "Nebylo však zasaženo tak rozsáhlé území a povodnové prutoky pusobily kratší dobu," uvedl Oliva.

Zdenek Rychtera ple


Zdroj: ČTK, 13. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:39