Agris.cz - agrární portál

Výstava v Národním muzeu představuje různé podoby dřeva

13. 8. 1998 | ČTK

Výstava v Národním muzeu predstavuje ruzné podoby dreva

PRAHA 13.srpna (CTK) - Drevo v jeho nejruznejších podobách vystavuje ode dneška výtvarník Martin Patricný v pražském Národním muzeu. Neobvyklá expozice zahrnuje exponáty ze dreva 44 druhu stromu, približne polovina z techto druhu je prezentována podrobneji. Návštevníci muzea uvidí tyto druhy dreva v základních drevarských rezech, uvidí však také jak vypadá místo, kde strom prišel o vetev a další zajímavosti ze života stromu.

Výstavu "Drevo krásných stromu" pripravoval Patricný rok. Pred otevrením výstavy pripustil, že k její realizaci by nepristoupil, kdyby nemohl nechat návštevníky "osahat si" exponáty. Instalaci rozdelil do dvou cástí. Jedna ve vitrínách približuje nejznámejší druhy drevin, druhou, Patricnému sympatictejší cást výstavy, tvorí volne instalované remeslné výrobky ze dreva, umelecké plastiky a zajímavosti ze sveta stromu.

K nahlédnutí je zde napríklad rez vrbou, do které uhodil blesk, ci plástev divokých vcel ve staré olši. Pro návšteníky, kterí si chtejí zkusit rezbárské remeslo, je pripravena i lípová deska s dláty. Pro nešikovné sem výtvarník koupil i náplasti.

Soucástí výstavy budou i tematické vecery, na kterých se zájemci dozví neco o drevu a hudbe nebo o ekologii. Patricný zde uvede publikaci pojmenovanou stejne jako výstava. Martin Patricný se prací se drevem zabývá dlouhodobe. Za sebou má výstavy v Ceské republice i v zahranicí. V roce 1992 umístil na Václavské námestí sochu ženské figury Bytost-Zeme z topolového dreva, aby cloveku uprostred konzumní spolecnosti pripomínala i nespotrební hodnoty. Výstavu stylizovaných notových stojanu z ruzných druhu dreva usporádal na jare v pražském Obecním dome.

Sona Remešová vb


Zdroj: ČTK, 13. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 15:59