Agris.cz - agrární portál

Čokoládovny čekají tlak na snížení ceny, Tabák ruská cla neohroz

13. 8. 1998 | ČTK

Cokoládovny cekají tlak na snížení ceny, Tabák ruská cla neohrozí

PRAHA 13.srpna (CTK) - Akciová spolecnost Cokoládovny, významný tuzemský vývozce do Ruské federace, ocekává od ruských obchodních partneru v dusledku zvýšení dovozních cel požadavky na odpovídající snížení cen dodávaných výrobku. Na dotaz CTK to dnes sdelila Mária Sedlická, z odboru externí a interní komunikace spolecnosti s tím, že takový postup odpovídá dosavadním zkušenostem spolecnosti.

Cokoládovny plánují podle Sedlické v letošním roce vyvézt do Ruska asi 14.000 tun cukrovinek, zatímco vloni to bylo 13.700 tun a v roce 1996 12.900 tun. Rocní obrat obchodu, který Cokoládovny uskutecnují na ruském trhu, ciní asi 30 miliónu amerických dolaru.

Akciové spolecnosti Tabák, dalšího významného vývozce, se zvýšení celních sazeb nijak nedotkne. Pro CTK to dnes rekl tiskový mluvcí spolecnosti Pavel Zuna. Podle jeho slov zakázky, vcetne cen i objemu dodávek na ruský trh, jsou nasmlouvány predem ve spolupráci s koncernem Philip Morris, který je majoritním vlastníkem spolecnosti Tabák.

Objem exportu do Ruska Zuna nesdelil, rekl však, že loni exportovala spolecnost Tabák do zemí mimo Slovensko celkem 9,9 miliardy kusu cigaret, pricemž v roce 1996 to bylo 5,2 miliardy kusu.

Podle informací CTK zavede Ruská federace celoplošné zvýšení celních sazeb o tri procentní body od 15.srpna prozatím do 31.prosince 1999. Vzájemný potravinárský obchod mezi CR a Ruskem tak v posledním mesíci ovlivnuje již druhé jednostranné ruské opatrení. Od 1.srpna až do konce letošního roku totiž zavedla Ruská federace docasný souctový importní tarif na dovoz bílého cukru a na sirup. U cukru tak zacal platit celní tarif 45 procent místo drívejších 25 procent a u sirupu se tarif zvýšil z jednoho procenta na 75 procent.

Oldrich Pribík ple


Zdroj: ČTK, 13. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 19:20