Agris.cz - agrární portál

Prazdroj a Radegast podle MfD v rukou jediného majitele

14. 8. 1998 | ČTK

PRAHA 14.srpna (CTK) - Zatímco si Úrad na ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) ješte lámal hlavu ve veci fúze Plzenského Prazdroje a nošovického Radegastu, oba nejvetší tuzemské pivovary už podle Mladé fronty Dnes (MfD) de facto patrí jedinému majiteli. Tím se podle listu stala spolecnost IMP Finance, kterou podobne jako Investicní a poštovní banku (IPB) ovládá japonský bankovní dum Nomura. IMP Finance se totiž stala ve spolecnosti Ceské pivo, jež je hlavním akcionárem Plzenského Prazdroje, navýšením základního jmení jejím témer stoprocentním vlastníkem. IMP je soucasne už nekolik let hlavním majitelem Radegastu, píše MfD.

Podle mluvcí IPB Barbory Tachecí je ale Ceské pivo projektem banky a firma IMP drží tyto akcie pouze docasne. "Navýšení jmení ve spolecnosti Ceské pivo probehlo pod kontrolou naší banky, která poverila IMP Finance pouze provedením tohoto kroku," rekla listu.

Antimonopolní úrad odmítá podle MfD spolecného vlastníka Prazdroje a Radegastu komentovat do té doby, než nabyde právní moci jeho konecné rozhodnutí, které rozeslal všem úcastníkum rízení ve stredu odpoledne. "Není možné, aby se dozvídali úcastníci našich rízení výsledky z novin," cituje list šéfa rozkladové komise Jirího Škaroupka, podle nehož však ÚOHS není zcela bezmocný ani v prípade, že by IPB dále pokracovala ve spojování obou pivovaru bez ohledu na výsledek rozhodnutí.

Banka však podle vyjádrení její mluvcí "samozrejme ceká na výsledek rozhodnutí antimonopolního úradu. Registrace (o navýšení u príslušného krajského soudu) zatím neprobehla a není vylouceno, že se neuskutecní, rekla k tomu dnešní MfD Tachecí.

kri jam


Zdroj: ČTK, 14. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 02:15