Agris.cz - agrární portál

Výnosy obilovin na východě Čech nižší než v minulých letech

13. 8. 1998 | ČTK

Výnosy obilovin na východe Cech nižší než v minulých letech

HRADEC KRÁLOVÉ 13.srpna (CTK) - Dosavadní prubeh sklizne obilovin ve východních Cechách naznacuje, že hektarové výnosy budou nižší než v minulých letech. Prumerný výnos ozimého jecmene je na Pardubicku odhadován na ctyri tuny z hektaru, pricemž loni se blížil peti tunám, rekl CTK reditel pardubického územního odboru ministerstva zemedelství Pavel Vovesný.

U ozimé pšenice je odhadovaný výnos nižší témer o pul tuny a pohybuje se mezi 4,15 až 4,2 tuny z hektaru. Hlavním duvodem nižších výnosu je podle Vovesného predchozí teplé pocasí s nedostatkem srážek, menší hnojení a premnožení myší. Dosud je na Pardubicku z 25.000 hektaru osetých ploch sklizeno asi 90 procent.

Nižší výnosy než v minulých letech zaznamenala i Zemedelská akciová spolecnost Mžany z okresu Hradec Králové, která pestuje obiloviny na 1100 hektarech. "U ozimé pšenice je výnos kolem 5,6 tuny z hektaru, což je horší asi o osm metrických centu, rekl CTK reditel podniku Štepán Kaderávek. Hektarový výnos ozimého jecmene mezirocne klesl o ctyri metrické centy na 6,7 tuny.

Horší výnosy Kaderávek pricítá suchému podzimu a teplé zime, kvuli nimž obilí hure odnožovalo, a premnožení myší. Krome nižších výnosu bude mít podle reditele do hospodarení podniku negativní dopad i nízká výkupní cena obilí, která je proti minulým letum na tunu o 1000 až 1700 korun nižší.

Na Trutnovsku jsou hektarové výnosy na úrovni lonska. Podle reditelky trutnovského odboru ministerstva zemedelství Markéty Ertnerové mel ozimý jecmen podle dosavadních odhadu výnos 4,1 tuny z hektaru, žito 3,6 tuny, repka 2,4 tuny. Ozimá pšenice, která je sklizena z necelé poloviny, má zatím hektarový výnos 4,5 tuny. Sklizen jarní pšenice a jecmene na Trutnovsku nyní zacíná.

Zdenek Rychtera dp


Zdroj: ČTK, 13. 8. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 13.05.2024 23:21